'Postbank laks met controle klantgegevens'

De controle van de Postbank op fraude met klantgegevens rammelt, zo stelde de Nederlandse Vereniging van Banken bij de presentatie van haar jaarverslag....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

De Postbank is momenteel in opspraak vanwege een reeks fraudegevallen waarbij criminelen brievenbussen lichten en giro-afschriften stelen. Vervolgens wijzigt de bende de gegevens van de rekeningen, vraagt zij extra passen en digitale betalingsvormen aan en worden de rekeningen van de Postbank-klanten geplunderd.

Er gaat dus, zacht gezegd, het een en ander mis bij de Postbank, vinden nu ook collega-bankiers. 'Deze vorm van fraude zou met goede procedures niet moeten kunnen', aldus Blocks. Andere banken kennen deze problemen namelijk niet. 'Het is exclusief een probleem van de Postbank.'

In 2002 werden verder ongeveer tweehonderd pashouders getroffen door pinpasfraude met een gekopieerde pas, zo blijkt uit het jaarverslag van de NVB. Bij deze vorm van fraude plaatsen criminelen zogeheten skimmers, apparatuur waarmee de gegevens van de magneetstrip op een bankpas eenvoudig kunnen worden gekopieerd. Deze skimmers zijn in Oost-Europa zo op de kop te tikken. Nadat de pasgegevens gekopieerd zijn, wordt de rekening van de pashouder leeggetrokken.

'Deze vorm van fraude is pas volledig uit te bannen zodra we van de eenvoudig te kopiëren magneetstrip af zijn', aldus Blocks. 'Tot die tijd kunnen we wel verdedigingslinies opwerpen, maar die zijn nooit waterdicht.'

Bijkomend probleem met de gekopieerde pinpas is het feit dat in het buitenland de pinpas vaak zonder pincode te gebruiken is. Zo volstaat in winkels in Frankrijk een handtekening, en is verdere identificatie meestal overbodig. Het duurt minstens tot 2005 voordat de Franse apparatuur is aangepast aan de Europese normen. Het kost daarnaast zeker nog tien jaar voordat in heel Europa de magneetstrip op bankpassen is vervangen door een moeilijker te kraken chip.

Blocks ging donderdag verder in op de problemen rond de bereikbaarheid van bancaire diensten. De banken zijn momenteel bezig met een groot charme-offensief op het platteland, waarbij onder meer buurtsupermarkten bankdiensten gaan aanbieden en er een rijdende bankbus wekelijks langs verschillende dorpen tourt.

De kaalslag van bancaire diensten is echter veel nijpender aan de rand van de grote steden, stelt Blocks. Daar trekken bankfilialen weg omdat de klanten commercieel nauwelijks interessant zijn. Bovendien zijn de buitenwijken van de grote steden vaak onveilig.

Deze problematiek heeft afgelopen jaar veel minder aandacht gekregen dan banken die uit kleine dorpen vertrekken. Vaak doen bewoners van stadswijken waar de bank is vertrokken, minstens zo lang over de reis naar hun 'nieuwe' filiaal als plattelanders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden