Positie radicale boerenleider is vrij geïsoleerd

De radicale Puttense varkensboer Wien van den Brink vertegenwoordigt met zijn NVV een minderheid van de varkensboeren, maar zijn stem klinkt luid....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Het komt niet vaak voor dat Wien van den Brink geen commentaar geeft, maar maandag was het zover. Geheel tegen zijn gewoonte in wilde de boerenleider 'niet via de media in discussie gaan met de minister'. Binnen twee weken stuurt hij een open brief aan Brinkhorst, waarin hij 'oorzaak en gevolg' uiteenzet.

Als de voorzitter van de radicale Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zelfs de media schuwt, dan is er iets aan de hand. Dat klopt. Minister Brinkhorst van Landbouw is gebeten op Van den Brink. Reden: de extreme standpunten en uitspraken van de boerenleider.

Voorbeelden te over. Van den Brink heeft het over 'de bloeddorstige killer Brinkhorst' en vergelijkt het mestbeleid met een 'etnische zuivering van de Nederlandse boerenstand'.

Ook in de boerensector is Van den Brink omstreden. Bij LTO Nederland wordt zijn vaak oorlogszuchtige taal verafschuwd, omdat de Puttense varkensboer daarmee het beeld in stand houdt van een boerensector die niet wil meewerken aan een oplossing van het mestprobleem.

Volgens de Wageningse hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg leidt het 'getetter' van Van den Brink slechts de aandacht af van al die boeren die wél willen vernieuwen. Chris van Gisbergen, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland, vindt het triest dat Van den Brink vaak de toon zet in het debat over de landbouw. 'Het past niet in deze tijd om de maatschappij te bruuskeren en mensen te schofferen', aldus Van Gisbergen. 'Ik hoop dat Brinkhorst begrijpt dat hij slechts een kleine groep vertegenwoordigt.'

De NVV telt 3900 leden. Bij LTO Nederland zijn vijfmaal zo veel varkensboeren (bijna twintigduizend) aang'sloten.

Van den Brink hakt graag met de botte bijl. Hij repte eerder dit jaar van een alarmerende stijging van het aantal zelfmoorden onder boeren. Voormalig pastoraal medewerker Xavier van der Spank zocht dat uit en kwam tot de conclusie dat het niet waar was.

Een ander voorbeeld komt van een expositie over de varkenspest in Venhorst, die in september werd geopend. 'Laten we pijltjes schieten op de kop van die klungel', zei Van den Brink voor een foto van ex-minister van Landbouw Van Aartsen.

Tegenover Van den Brinks radicalisme predikt Van Gisbergen de dialoog met de samenleving. Hij vindt dat de varkensboeren hun nek moeten uitsteken en in overleg met politiek en milieuorganisaties moeten proberen hun toekomst veilig te stellen. Van Gisbergen werd zondag door Brinkhorst geprezen als lichtend voorbeeld tegenover de valse profeten.

Toen Brinkhorst enige maanden geleden zijn mestplan presenteerde, kondigde Wien van den Brink een hete herfst aan. Het zou weer 'oorlog' worden als de minister zijn vermaledijde plan niet introk. Sindsdien is het rustig gebleven aan het boerenfront. Alleen Van den Brinks harde uitlatingen en de NVV-borden 'Brinkhorst killer 10.000 varkensboeren' langs de kant van de weg wekken de schijn van oorlogszucht. Elders in de sector wordt nagedacht over de toekomst, of zijn de boeren - zeker de varkenshouders - murw door alle tegenslagen.

'Via radicalisering bereik je niets en in isolement al helemaal niet', vindt LTO-voorman Van Gisbergen. Toch heeft Van den Brink één groot succes op zijn conto staan. In juridische procedures tegen de herstructureringswet van Van Aartsen is hij tot dusver steeds in het gelijk gesteld door de rechter. Daardoor moet Brinkhorst een nieuwe poging ondernemen om het mestoverschot aan te pakken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden