Porsche-baas in luxe hotelsuite afgeluisterd met babyfoon

Bordeelbezoeken, omkopingspraktijken en de topman van Porsche die tijdens een bezoek aan Volkswagen is afgeluisterd met een babyfoon. De bittere strijd die Porsche levert om de absolute macht bij Volkswagen te verwerven, krijgt steeds meer trekjes van een James Bondfilm....

Afgelopen weekend onthulden Duitse media dat Porsche-baas Wendelin Wiedeking eind vorig jaar in zijn hotelsuite in de Ritz-Carlton in Wolfsburg zou zijn afgeluisterd met een babyfoon.

Wiedeking was in Wolfsburg om daar een vergadering van de raad van commissarissen van Volkswagen bij te wonen. Porsche is bezig zijn belang in Volkswagen uit te breiden.

De babyfoon was verstopt onder een sofa en werd ontdekt door de eigen veiligheidsdienst van Porsche. De babyfoon stond aan en zou elk gesprek in de suite hebben kunnen afluisteren. Justitie is een onderzoek begonnen.

Geen ouders
De suggestie dat de babyfoon door een ander gast is vergeten, wordt door Duitse onderzoeksjournalisten van de hand gewezen: navraag bij het hotel leert dat in de suite in de voorafgaande weken geen ouders met kleine kinderen hebben verbleven.

Volgens het weekblad Focus staat het afluisteren van Wiedeking niet op zichzelf. Het blad onthulde dit weekend dat bij de baas van de ondernemingsraad van Porsche, Uwe Hück, de huistelefoon zou zijn afgeluisterd. En bij een voormalig directielid van Volkswagen, Wolfgang Bernhard, zou in zijn appartement een piepklein afluisterapparaatje zijn aangetroffen.

Wie de afluisterapparatuur heeft geplaatst en naar welke informatie de afluisteraars op zoek waren, is niet bekend. Dat gaat justitie nu onderzoeken. Maar voor de Duitse media staat vast dat de Babyfon-Attacke, zoals het schandaal nu heet, alles te maken heeft met de machtsstrijd waarin Porsche is verwikkeld. De sportwagenfabrikant uit Stuttgart probeert de totale zeggenschap te verkrijgen over de grootste autofabrikant van Europa, Volkswagen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Volkswagenwet
Het steenrijke Porsche bezit 31 procent van de aandelen van Volkswagen en wil dit percentage uitbreiden naar meer dan 50. Tegelijkertijd wil Porsche een belangrijke beschermingsconstructie afbreken, de ‘Volkswagenwet’.

Deze wet uit 1960 bepaalt dat bij belangrijke beslissingen 80 procent van de aandeelhouders moet instemmen. Porsche, dat het logge VW grondig wil reorganiseren, vindt dit een onwerkbare situatie. Vooral omdat een andere grootaandeelhouder, de deelstaat Nedersaksen, weinig vertrouwen heeft in de reorganisatieplannen van Porsche. Met 21 procent van de aandelen in handen kan Nedersaksen elk besluit van Porsche torpederen. Het Europees Gerechtshof in Luxemburg heeft de VW-wet vorige jaar overigens als onrechtmatig veroordeeld.

De machtige ondernemingsraad van Volkswagen is fel gekant tegen meer invloed van Porsche op het autobedrijf. De voorzitter van de OR heeft al met stakingen gedreigd. De vorige OR-voorzitter van Volkswagen is momenteel onderwerp van onderzoek door justitie. In ruil voor zijn steun voor saneringsplannen van Volkswagen zou hij zijn omgekocht met geld en bordeelbezoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.