EconomieWINNAAR & VERLIEZER

Pon-bestuurder is de aanhouder die wint, Blokker-topman Bijvoet in de problemen

Tweede ronde spekkoper, Bijvoet na rode cijfers in problemen

Janus Smalbraak. Beeld Serge Ligtenberg
Janus Smalbraak.Beeld Serge Ligtenberg

Winnaar

Pon-bestuurder Janus Smalbraak (51) beet vorig jaar nog lelijk in het stof. De overnamepoging van concurrent Accell (Batavus en Sparta) mislukte. Pon Holding – de auto-importeur die zich op de fietsenmarkt had geworpen en al grote merken als Gazelle en Union had binnengehaald – stuitte op de Friese trots.

Smalbraak wilde Pon uitbouwen tot de grootste fabrikant van merkfietsen in de wereld, zodat samen met de detailhandel een vuist kon worden gemaakt tegen de online aanbieders. Accell vond toen echter het bod van 32 euro per aandeel te laag en wees het resoluut van de hand.

Dat moet de man die al sinds 2011 Pon leidt zeer hebben gedaan, gezien zijn uitspraak dat ‘verliezen in mijn vocabulaire niet voorkomt’.

Nu probeert hij het opnieuw. Maar heel omzichtig. Deze week kocht Pon op de beurs 1,4 miljoen aandelen van Accell voor slechts 19 euro per stuk. Sinds Accell het vorige bod afwees is het snel bergafwaarts gegaan met de Friese fietsenfabrikant. De schulden hangen als een molensteen om de nek. Maar Smalbraak komt dit keer niet met een knock-outbod. Hij wil Accell nog wel hebben, maar wel voor de helft van het geld. Accell lijkt nu wel te willen praten. De noodzaak om een front te vormen tegen de online fietsenaanbieders is nog dringender geworden. Met een belang van 16,9 procent in Accell heeft Smalbraak al een voet tussen de deur.

Ludo Bijvoet Beeld RV
Ludo BijvoetBeeld RV

Verliezer

De op 1 juli benoemde Blokker-baas Ludo Bijvoet (57) spreekt in tegenstelling tot zijn voorganger de familie-eigenaren Ab en Els Blokker aan als mijnheer en mevrouw Blokker. ‘Ouderen moet je respecteren’, zo vindt hij. En vooral ouderen met een echt Blokker-hart. Bijvoet liet zich in september voor het eerst interviewen door NRC, maar president-commissaris Michiel Witteveen ging wel naast hem zitten en hield zijn handje vast, zodat er geen faux pas werd gemaakt. Toen maandag bekend werd dat Ab en Els – of mijnheer en mevrouw – van de winkels af willen, was Bijvoet helemaal in geen velden of wegen te bekennen. Witteveen deed overal het woord.

Of Bijvoet nog toekomst heeft bij de keten kan worden betwijfeld. Blokker verslijt nogal wat topmannen. Nogal eens valt een strategiewijziging verkeerd uit. Dan moest het een winkel van Sinkel zijn, dan weer een Bijenkorf. Dan moet er alles te krijgen zijn, dan weer een beperkt assortiment van goed lopende producten. Ludo Bijvoet mocht nog net de braadzak en elektrische vliegenmepper terugbrengen in het winkelassortiment, maar dat heeft Blokker nog niet uit de rode cijfers gebracht. Nu de familie het bijltje erbij neergooit moet Bijvoet anticiperen wat de volgende eigenaar weer wil. Dat lijkt een vrijwel onmogelijke klus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden