Pomphouders aan de grens krijgen van Zalm twee ton compensatie

De compensatie voor pomphouders aan de grens voor de verhoging van de benzine-accijns zal voorlopig per onderneming gebeuren en niet per tankstation....

ANP

DEN HAAG

Zalm wil het liefst per tankstation compenseren, omdat er ondernemers zijn die meer dan één tankstation hebben. Maar hij wil eerst nagaan of dat van de Europese Commissie mag. Krijgt hij toestemming, dan wordt de regeling aangepast.

De compensatie waartoe Zalm heeft besloten bedraagt maximaal 100 duizend ecu (210 duizend gulden) in een periode van drie jaar. Dat is het hoogste tegemoetkoming die per ondernemer verleent mag worden zonder dat toestemming van Brussel nodig is. Een hogere steun per ondernemer zou door de Europese Commissie als staatssteun aangemerkt kunnen worden.

De compensatie vindt plaats, omdat de accijns op benzine per 1 juli met 13 cent is verhoogd. Pomphouders bij de Duitse grens ondervinden hiervan nadeel omdat in Duitsland de accijns niet omhoog gaat. Voor automobilisten in dit gebied is het daarom aantrekkelijk aan gene zijde van de grens te tanken. Ook diesel en lpg zijn overigens duurder geworden per 1 juli (6 respectievelijk 9,5 cent per liter), maar de tegemoetkomingsregeling geldt alleen voor benzine.

De regeling gaat met terugwerkende kracht per 1 juli in. De compensatie bedraagt 8 cent per liter voor ondernemers die niet verder dan 10 km van de Duitse grens gevestigd zijn en 4 cent per liter voor pomphouders die tussen de 10 en 20 km van deze grens een bedrijf hebben. Daarbij geldt dus een maximum van 210.000 gulden in drie jaar.

Mocht Duitsland de accijns alsnog verhogen, dan verlaagt Financiën de compensatie met ingang van de volgende kalendermaand met 8/11, respectievelijk 4/11 maal de Duitse tariefverhoging.

De ondernemers krijgen aan het eind van de maand een voorlopige tegemoetkoming op basis van het aantal verkochte liters in die maand. Na twaalf maanden wordt de defintieve tegemoetkoming over die periode vastgesteld aan de hand van een door een accountant goedgekeurde eindopgave.

De Bovag is ontevreden over de compensatieregeling, omdat de vergoeding aan een maximumomzet is gebonden. 'Grotere bedrijven komen door zo'n plafond flink te kort', zegt de woordvoerder van de brancheorganisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden