PolyGram en Bundesbank jagen beleggers de stuipen op het lijf

PolyGram heeft de beleggers gisteren de stuipen op het lijf gejaagd. De aangekondigde winstdaling bezorgde de Amsterdam EOE Index, de belangrijkste graadmeter op het Damrak, een forse klap....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

PolyGram, dat al dagen onder druk stond, moest meteen na bekendmaking van het nieuws 7,5 procent terug op een koers van 78,50 gulden. Het muziekfonds sloot uiteindelijk met een verlies van 5,40 gulden op 79,50. Philips, dat driekwart van de aandelen PolyGram bezit, moest 2,40 gulden laten liggen op 56,60 gulden. Het aandeel Philips telt zwaar mee in de Amsterdam EOE Index.

De koersen gingen over een breed front onderuit. Van de aandelen die in de notering kwamen, sloten er 213 lager en slechts 40 hoger. In totaal werd er voor bijna 2,6 miljard gulden (dubbeltelling) aan aandelen omgezet. In Londen, Frankfurt en Parijs waren de beurzen eveneens in mineur.

'Polygram zette de trend in Amsterdam', vertelt effectenhandelaar R. Gooskens van Van Meer James Capel. Volgens hem durfde niemand aandelen Philips te kopen. Vandaag maakt het elektronicaconcern de cijfers over het derde kwartaal bekend. 'Als die maar een beetje meevallen, zal de markt zich wel weer herstellen. Het is alleen afwachten wat Wall Street woensdag doet.' De Newyorkse beurs sloot gisteren 25 punten lager.

'Ik heb een dure lunch gehad', lacht D. Visser, van Strating Effecten. 'Toen ik wegging stond de index op min 1, toen ik terugkwam op min 9.' Volgens hem werd de daling vooral veroorzaakt door de mededelingen van de Bundesbank.

'Na de waarschuwing van Polygram was de stemming op de beurs al slecht, maar dat kwam ook door de onzekerheid rond Philips. Morgen gaan de Flippen naar 50 of naar 60, er komt beslist veel beweging. Ik wist niet welke kant ik moest kiezen, ik zit helemaal glad.'

Echt somber waren de beurshandelaren gisteren echter niet. Een paar jaar geleden, toen de AEX nog rond de 300 noteerde, was een verlies van 9 punten veel. 'Nu is het nog geen 2 procent. Dat is het positieve nieuws', aldus Gooskens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden