Politiek wordt weer belangrijk voor institutionele beleggers

Beleggers zullen de komende tien jaar weer met argusogen kijken naar het Binnenhof, Westminster of het Capitool. De politiek is op de financiële markten terug van weggeweest....

Van onze verslaggever Peter de Waard

’s Werelds grootste vermogensbeheerder Pimco – beheerd vermogen 800 miljard euro – stelde dinsdag tijdens een persconferentie op Schiphol dat politici weer een rol op de voorgrond krijgen. In de jaren negentig en het eerste decennium van deze eeuw deden verkiezingsuitslagen de financiële markten weinig meer. De overwinning van Lubbers in 1986 was de laatste uitslag die de beurs nog in extase bracht. Daarna maakte het allemaal weinig meer uit.

Maar nu zal weer scherp worden gekeken wat er bijvoorbeeld op 9 juni gebeurt. Hetzelfde geldt voor verkiezingen in andere landen, zoals België. ‘Door de ingrepen van Europese overheden en centrale banken om de recessie en de schuldencrisis te bezweren, zal ook de rol van de politiek zwaarder gaan meewegen in investeringsbeslissingen. De politiek is nu bijzonder belangrijk voor het beleggingsbeleid. Je moet inspelen op wat de politici gaan doen’, aldus Henk Jan van Zoelen van Pimco in de Benelux.

Van Zoelen, hoofd account management en business development, verwees dinsdag naar de steun voor banken en voor financieel zwakke landen als Griekenland. Daarmee zijn overheden en ook de Europese Centrale Bank meer en meer onderdeel geworden van de financiële economie en is politiek een zeer belangrijk onderdeel geworden van het herstelpotentieel van die economie.

Onzekerheid is de komende jaren troef op de financiële markten, verwacht Pimco. ‘New Normal’ of ‘nieuwe norm’, de term die Pimco hanteert voor de nieuwe economische orde in de wereld, is instabieler dan aanvankelijk werd gedacht.

‘De wereld is op weg naar een instabiele bestemming, door onbekend terrein over een weg vol kuilen en gaten, terwijl het reservewiel al is gebruikt’, aldus Pimco’s topman Mohamed El-Erian. ‘Er zullen veel verschuivingen plaatsvinden in risico’s, met veel vaker extreme uitkomsten.’

Volgens Pimco zal de wereldeconomie een nieuw stadium bereiken dat wordt gekenmerkt door zwakke groei in ontwikkelde economieën zoals Europa en Japan en aanhoudend sterke groei in opkomende landen als China, Brazilië en India. Dat zal leiden naar een overgang van groei, welvaart en rijkdom naar de opkomende economieën.

Pimco heeft twijfels over de houdbaarheid van de eurozone en is ook pessimistisch over Japan, dat kampt met demografische uitdagingen en schulden. Het beeld voor de VS is gemengder. ‘De VS hebben belangrijke troeven in handen als de status van de dollar als reservevaluta, een dynamische economie en levendige zakelijke sector.’

Grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars doen er volgens Pimco goed aan zich in te stellen op die nieuwe realiteit. Zij moeten zich niet langer laten leiden door wiskundige beleggingsmodellen, maar beter kijken naar wat er speelt in de echte wereld. ‘De risico’s worden daarin onderschat’, aldus Jeroen van Bezooijen van Pimco.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden