Politiebonden gaan door met actievoeren

De politie gaat ondanks een nieuw cao-bod van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gewoon door met actievoeren.

ANP

De politiebonden hebben gezamenlijk besloten niet terug te keren naar de onderhandelingstafel en krijgen daarvoor massaal steun van hun leden. Dat bleek onder meer woensdag bij de protesten bij de korpsen Rotterdam-Rijnmond en Brabant Zuid-Oost.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp hebben de vakorganisaties gekeken of het verschil tussen hun eisen en het nieuwe cao-bod dat Ter Horst dinsdag deed, kan worden uitonderhandeld. De bonden menen dat dit niet mogelijk is. Wel zijn ze bereid om de minister in een gesprek hun besluit en standpunt toe te lichten. Ze willen weten of Ter Horst op deze uitnodiging ingaat.

Gezamenlijk
De geplande acties bij de politie gaan gewoon door. De vakbonden zien nu nog geen enkele aanleiding om daar vanaf te zien. Sterker nog, donderdag gaan ze voor het eerst onder gezamenlijke vlag actievoeren. De politiemensen van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) leggen dan het werk neer en komen vanuit het hele land met bussen naar twee actiecentra in Driebergen en Zoetermeer. Het actiecomité verwacht per locatie minstens zeshonderd stakers.

Stakende politieagenten in Eindhoven kondigden aan woensdag tijdens de landelijke actiedag een petitie aan te bieden aan hun toekomstige korpsbeheerder. Ze trekken dan in optocht naar het stadhuis van Eindhoven waar de burgemeesterskandidaten Leen Verbeek en Rob van Gijzel die dag in afwachting zijn van de uitkomst van het burgemeestersreferendum.

De korpsen in de regio Brabant houden op de eerste landelijke actiedag een werkonderbreking van vier uur. Ze mogen zelf het moment kiezen. De voetbalwedstrijd PSV-Sparta die dan op het programma staat, komt waarschijnlijk niet in gevaar.

Minister Ter Horst deed dinsdag een poging om de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuwe cao bij de politie, vlot te trekken. Haar nieuwe voorstel ligt een half procentpunt hoger dan haar eerdere bod. Daarnaast wil ze alle politieagenten dit voorjaar een eenmalige uitkering van 300 euro bruto geven.

De politiebonden concluderen dat voor het nieuwe bod de looptijd van de cao met drie maanden wordt verlengd en dat pas in de laatste fase het loonbod wordt verhoogd met de voorgestelde 0,5 procent. De gemiddelde loonsverhoging per maand valt daarmee zelfs nog iets lager uit, stellen ze vast.

Minister Ter Horst zal naar verwachting donderdag een reactie geven aan de bonden. Haar woordvoerder wilde daar woensdag nog niet op vooruitlopen.

]]>

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden