Politie ziet aantal inbraken in woningen snel stijgen

UTRECHT - Het aantal huizen dat het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) meekrijgt, is de afgelopen jaren flink gedaald, terwijl het aantal inbraken in grote delen van het land sterk toeneemt. In 2008 kregen 58 duizend woningen het certificaat dat ze aan alle veiligheidseisen voldoen, in 2009 waren dit er 40 duizend en vorig jaar kregen 32 duizend woningen het keurmerk.

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman
null Beeld

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de beheerder van het keurmerk, vindt dat gemeenten projectontwikkelaars en corporaties meer op de huid moeten zitten om bij nieuwbouwprojecten en renovaties de huizen optimaal te beveiligen.

Voor het keurmerk moeten alle ingangen van woningen met onder meer sloten, anti-inbraakstrips, dievenklauwen en verlichting goed beveiligd zijn volgens een vastgestelde norm. Een dergelijke beveiliging vermindert de kans op inbraak met 80 tot 90 procent, blijkt uit onderzoek. Van de ongeveer 7 miljoen woningen in Nederland hebben ongeveer 600 duizend dit keurmerk. Programmaleider Lilian Tieman: 'De afname van het aantal gecertificeerde woningen is niet alleen te verklaren door de bouwdip.

Corporaties en ontwikkelaars bezuinigen in deze tijd en denken: moeten we wel alles beveiligen? Gemeenten vinden het lastig om meer te eisen van deze partijen dan de regels van het bouwbesluit, maar ze zouden er meer druk op kunnen zetten zodat ten minste nieuwbouwwijken optimaal veilig worden opgeleverd.'

Aanzienlijk
Na een aanvankelijke daling stijgt het aantal woninginbraken weer. In 2009 waren het er volgens de politie 65 duizend en in 2010 72.400 (beide cijfers tot november van dat jaar). In veel politieregio's is het aantal inbraken aanzienlijk toegenomen. Woordvoerder Jelle Egas van de Raad van Korpschefs: 'De stijging baart de korpschefs zorgen en er wordt gewerkt aan een aanpak. Wij zijn een voorstander van het goed beveiligen van woningen. Dit keurmerk werkt, het is zeker geen loos label. Veel inbraakpogingen ketsen af op PKVW-beveiligde woningen.'

Waren vroeger vooral hoekwoningen en de duurdere woningen doelwit, nu gebeurt het volgens Tieman overal, 'als de buit in zicht is'. 'De potentiële inbreker maakt snel een risico-analyse: daar is een laptop, daar is de portemonnee.'

In Utrecht en Almere krijgen particulieren subsidie als zij hun koopwoning laten aanpassen volgens de richtlijn van het Politiekeurmerk. Ook in onder meer Amstelveen, Voorschoten, Schiedam en Ermelo bestaan dergelijke subsidieregelingen voor particulieren. Deze particuliere aanpassingen vormen volgens Tieman maar een fractie van het aantal beveiligde woningen, maar ze juicht dergelijke acties van gemeenten toe.

Utrecht
'In bijvoorbeeld Utrecht maken veel bewoners gebruik van de mogelijkheid eenderde van de gemiddeld 750 euro kostende aanpassingen terug te krijgen. In 80 procent van de inbraken gaat het om gelegenheids­inbraken: de dader die vaak uit de omgeving komt, wil niet te veel moeite doen om binnen te komen. Wel zijn dieven tegenwoordig meer bereid te klimmen naar hoger gelegen verdiepingen.' Het CCV pleit nu bij het ministerie voor een fiscale maatregel die de beveiliging van woningen deels aftrekbaar maakt, zoals die ook bestaat in België en Duitsland.

De politie begon in 1994 met het Politiekeurmerk, nadat politiemensen geïnspireerd waren geraakt door het Engelse voorbeeld. Nadat begin deze eeuw de preventieve taken van de politie ter discussie werden gesteld, werd het keurmerk in 2005 ondergebracht bij de CCV. Behalve op de beveiliging van de woning letten de keurmerkinspecteurs die de certificaten verstrekken ook op bijvoorbeeld de straatverlichting en het groenbeheer om ook de omgeving veilig te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden