Politie stopt op radio met verkeersberichten

De politie-verkeerscentrale in Driebergen stopt op 1 september met het voorlezen van verkeersinformatie op de publieke radio. De NOS heeft 'met verbazing' op het besluit gereageerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat noemt die voorspelling 'veel te somber' en denkt dat commerciële partijen de informatie bij de consument brengen.

De NOS vreest dat de verkeersinformatie achterwege zal blijven, omdat het apart oprichten van eigen verkeersredacties te kostbaar zou zijn. In een persbericht suggereert de NOS dat de overheid geld wil gaan verdienen met de verkeersinformatie. Het nog door de overheid op te richten Traffic Information Center (TIC) wil verkeersinformatie tegen betaling aan de markt beschikbaar stellen. 'Daarmee verdwijnt de rechtstreekse verbinding tussen de NOS en Driebergen,' aldus de NOS, die de politiek oproept in actie te komen. Het CDA zal hierover vragen stellen in de Tweede Kamer.

Verkeer en Waterstaat ontkent geld te willen verdienen met de verkeersinformatie. 'Wij stellen de informatie ter beschikking aan iedereen. De enige kosten die wij in rekening brengen, houden verband met het transport van de informatie. Het TIC heeft absoluut geen winstoogmerk', aldus een woordvoerder.

Het ministerie denkt de informatie-voorziening via het TIC juist te verbeteren, door bijvoorbeeld meer te doen aan fileprognoses. De overheid bewerkt de informatie wel, maar voelt zich niet langer geroepen de distributie via de politie te verzorgen. Daarvoor zouden genoeg gegadigden zijn. Naast radio-exploitanten, zowel commercieel als publiek, denkt het ministerie onder meer aan de ANWB en aan telecombedrijven die per mobiele telefoon de consument kunnen bereiken. 'Misschien is de informatievoorziening na 1 september korte tijd wat moeilijk, maar op den duur zien we geen enkel probleem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden