Politie passeert Defensie als grootste werkgever

Niet langer het leger, maar de politie is de grootste werkgever van Nederland. De sterke arm, die bij de miljardenbezuinigingen wordt ontzien, zag het werknemersbestand ondanks de crisis vorig jaar met ruim vijfhonderd mensen groeien en is nu goed voor 63.778 volledige banen. Dat zijn er tweeduizend meer dan Defensie, vorig jaar nog de grootste werkgever. De bezuinigingen kostten de krijgsmacht echter bijna 1.800 banen.

Exterieur van het ministerie van Veiligheid en Jusitie. Beeld anp
Exterieur van het ministerie van Veiligheid en Jusitie.Beeld anp

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de grootste werkgevers in Nederland, die samen goed zijn voor bijna 1 miljoen werknemers (955 duizend). Na de politie en het leger completeren op afstand de Rabobank, PostNL en de KLM de topvijf. De Rabobank is goed ruim 40 duizend fte's, PostNL en de KLM elk voor ruim 30 duizend. Daarna volgen Ahold, de Belastingdienst, ING, de NS en ABN Amro.

De meeste werkgelegenheid is in Nederland te vinden bij de overheid, de banken, in de bouw en de detailhandel, blijkt uit het onderzoek van de Volkskrant. Dat biedt weinig hoop op een snel einde aan de stijging van de werkloosheid. De overheid moet nog verder bezuinigen, de banken zijn vooral bezig hun buffers te versterken, de bouw is zwaar getroffen door de crisis en de detailhandel voelt steeds meer de gevolgen van de aanhoudende koopkrachtdaling. Verder bieden het onderwijs, de zorg en de energiesector veel werkgelegenheid. Ook in die takken wordt de komende tijd geen grote groei verwacht.

Aantal banen loopt terug
Die kwetsbare structuur van de Nederlandse arbeidsmarkt is ook in de cijfers te zien. Bij ruim zestig van de honderd grootste werkgevers liep het aantal banen vorig jaar terug. Grote dalers waren, naast Defensie, onder meer ING (bijna 1.400 banen minder), bouwer BAM (1.300), ABN Amro (1.200) en de Belastingdienst (900). Bij de top 100 gingen bijna achtduizend van de ruim 950 duizend banen verloren. Die daling van 0,8 procent valt nog mee, maar de sterke stijging van de werkloosheid is vooral van dit jaar. Bovendien zitten de problemen vooral in het midden- en kleinbedrijf en niet zozeer bij de grootste bedrijven en instellingen.

Grote banengroei is echter zeldzaam. Bij onder meer de Rabobank, de VDL Groep en Jumbo kwamen er wel veel banen bij, maar dat was vooral te danken aan overnames. De uitzondering is ASML. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven had vorig jaar 1200 vacatures. Daarvan zijn er, ondanks het veronderstelde gebrek aan technisch personeel in Nederland, al 1.100 vervuld. Een andere sterke stijger is het Leger des Heils, waar door de gestegen hulpvraag nu meer dan vierduizend mensen werken. C&A kwam voor het eerst met cijfers over de werkgelegenheid. Bij het concern werken in Nederland 3.712 mensen.

Ministerie van Veiligheid kolossale werkgever
De grootste werkgever, de politie, valt sinds dit jaar niet meer onder Binnenlandse Zaken, maar onder het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarmee heeft het departement van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven een kolossale omvang gekregen. Naast de politie en de rechtspraak (ruim 9000 fte's) vallen uiteenlopende instellingen als het gevangeniswezen, de IND, de raad voor de kinderbescherming, het Centraal Justitieel Incassobureau, de rijksrecherche, het Nederlands Forensisch Instituut, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en de Dienst Justis (screening en toetsing) onder dit ministerie. Daarmee zijn in totaal 110 duizend werknemers betrokken bij de afdeling veiligheid van de overheid.

Vandaag in de Volkskrant: 'De Top 100 grootste werkgevers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden