'Politie moet een miljard extra krijgen'

De politie moet 1,2 miljard gulden extra per jaar krijgen. Daarvan kunnen vijfduizend nieuwe agenten en een betere toerusting worden betaald....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De voorzitters van het korpsbeheerdersberaad, E. d'Hondt, de Raad van Hoofdcommissarissen, B. Lütken en het hoofdofficierenberaad, S. van Gend, maakten maandag hun wensen bekend. Zij presenteerden in Den Haag een plan voor het nieuwe kabinet. De politie belooft in ruil voor meer geld en meer agenten verbetering van haar werk.

Voor de vervulling van vijfduizend nieuwe vacatures zal de politie de arbeidsmarkt moeten afstropen op zoek naar talent. Binnen tien jaar krijgt de politie ook te maken met een grote uitstroom door de vergrijzing van de korpsen. De politiebestuurders denken onder andere aan grote wervingsacties met spotjes op televisie.

Om vijfduizend goede agenten te selecteren en op te leiden is, zo leert de ervaring, een half miljoen sollicitanten nodig. De afgelopen kabinetsperiode zijn er met veel moeite 3700 agenten bijgekomen.

De korpsen moeten ook efficiënter werken, staat in het politieplan. Het plan gaat er vanuit dat dit zal gebeuren.

Onlangs publiceerde de Volkskrant vertrouwelijke onderzoeken waaruit bleek dat door efficiëntie zesduizend agenten van hun bureaus kunnen worden losgeweekt om politiewerk op straat te verrichten.

De nieuwe agenten worden vooral ingezet in dorpen en buurten, zegt d'Hondt, ook burgemeester van Nijmegen. Volgens hem moet er 'meer stabiliteit in de wijken komen. Als er een noodsituatie is, worden agenten vaak weggeroepen en blijft er nu niemand achter.'

De drie politiebestuurders schrijven dat 'de inbedding van de politie in de lokale samenleving een onmisbare voorwaarde is om goed in te kunnen spelen op de problemen'. Belangrijkste uitgangspunt is 'kennen en gekend worden'.

Dat moet speciaal gaan gelden voor de jeugd, vooral voor probleemgroepen. 'Maar incidenten zoals in Alkmaar - waar dronken jongeren afgelopen weekend in de binnenstad veel vernielingen aanrichtten - zullen altijd blijven bestaan', zei d'Hondt.

Het streven van de politie is om met het extra geld binnen tien minuten bij een dringend incident aanwezig te zijn in plaats van de huidige 15 minuten. Verder moet er meer geld naar computers, de recherche en de verkeershandhaving.

De politie moet zich vooral gaan richten op de jeugd. De jeugdcriminaliteit is de afgelopen jaren sterk gestegen. Vooral het aantal geweldsdelicten nam een hoge vlucht.

Ook denken de politiebestuurders dat de pakkans aanmerkelijk moet worden vergroot. Vooral bij jongeren is dat van belang, denkt Lütken. 'Een vandaal moet weten dat er een grote kans is dat hij wordt gepakt.' Er moet ook meer worden geïnvesteerd in preventieprojecten, vinden de politiebestuurders.

Geen van de politieke partijen trekt in het verkiezingsprogramma 1,2 miljard gulden uit voor politie. Toch denkt d'Hondt dat het een reëel bedrag is.

'Als je de wensen van de partijen bij elkaar optelt, kom je op onze vraag uit', zegt hij. 'Het is nu een van de grote prioriteiten van de samenleving.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden