Polissen van Achmea deze zomer in C1000-supermarkt

Achmea begint deze zomer een proef in enkele C1000-winkels voor de verkoop van eenvoudige financiële producten zoals autoverzekeringen. De ruime ervaring van de Portugese partner BCP moet de eerder aangekondigde samenwerking tussen het financiële conglomeraat (Centraal Beheer, FBTO, PVF, Zilveren Kruis, Staal Bankiers en Scaramea) en de supermarktketen tot een...

De Portugezen, die eind vorig jaar 30 procent kochten van Achmea Bank, bieden in eigen land al drie jaar vanuit kleine kantoortjes in honderd supermarkten simpele financiële producten aan, waarvoor weinig advies nodig is. 'Maar we moeten afwachten of het ook in Nederland aanslaat', aldus vice-voorzitter Nol Hoevenaars, vanaf vandaag de baas van Achmea. De concurrentie zit overigens ook niet stil: producten van Aegon liggen deze zomer bij Albert Heijn.

Achmea wist er in 1999 toch nog een winstgroei uit te persen. Een jaar geleden ging het bedrijf er vanwege het reorganisatieprogramma Terra Nova nog vanuit quitte te draaien. Het conglomeraat boekte uiteindelijk ruim eenvijde meer omzet en 7 procent meer winst. Vooral de beleggingen van de verzekeraars en de - bescheiden - banktak groeiden flink. 'Er is veel gebeurd, maar we hebben de winkel open kunnen houden', aldus scheidend topman Gijs Swalef.

Internetdochter Scaramea kóst vooral veel geld, maar hoeveel wilde Swalef donderdag niet zeggen. De zorg- en de schadeverzekeringen bleken de zorgenkindjes. Vooral de autoschades waren daaraan debet. Achmea zag de claims voor ruitschade met liefst 50 procent toenemen. In de zorgsector pakte een aantal collectieve contracten minder gunstig uit.

Volgens Swalef was 1999 een jaar van 'veranderingen' voor Achmea, dat onlangs nog de commerciële poot van het GAK overnam. Terra Nova, dat lijn moest brengen in de reeks bedrijven die onder Achmea hangen, is klaar en vervangen door TopFit. Dat programma moet leiden tot minder kosten en meer efficiency. TopFit moet jaarlijks 100 miljoen gulden bezuiniging opleveren, onder meer door het samenvoegen van de administraties van de Achmea-verzekeraars. Ook worden die schade-, levens- en zorgverzekeraars ondergebracht in drie juridische eenheden. Volgens Hoevenaars heeft dat onder meer het voordeel dat ze niet meer apart hoeven te rapporteren bij de toezichthouder Verzekeringskamer.

Voor 2000 rekent Achmea op verdere groei bij de bank, vermogensbeheer en de leven-poot. Het concern denkt dat het schaderesultaat stabiliseert, terwijl de zorgsector uit het dal klimt. Ook wil Achmea zich storten op private banking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.