Polis voor Airbnb-verhuur op komst

Nederlandse verzekeraars springen in een nieuw gat in de markt: de 'sharingpolis'. Ze ontwikkelen bijna allemaal producten die schaderisico's dekken voor particulieren die hun woning, gereedschap of auto uitlenen en verhuren.

Beeld anp

Tot nu toe hebben vrijwel alle verzekeraars uitsluitingsclausules in hun polissen opgenomen die bepalen dat schade niet wordt gedekt als de eigenaar zijn woning, auto of gereedschap verhuurt.

Particulieren die hun woning via sites als Airbnb of Wimdu aan toeristen verhuren, krijgen de schade niet vergoed als er brand uitbreekt op het moment dat de woning verhuurd is. Als de toerist in het Airbnb-onderkomen van de trap valt en zijn been breekt, dekt de aansprakelijkheidsverzekering de schade evenmin. Airbnb biedt een verhuurdersgarantie tot 700 duizend euro, maar daar valt alleen schade onder die de huurder aan de woning toebrengt.

Ook Uberpopchauffeurs en mensen die een klopboor of een trap uitlenen via Peerby kunnen geen beroep doen op hun aansprakelijkheidsverzekering als er ongelukken gebeuren. De verzekeraars beschouwen dit als commerciele activiteiten en die worden niet gedekt door particuliere schadeverzekeringen. Er bestaan wel zakelijke schadepolissen die dit ondervangen, maar de premie op bedrijfspolissen is veel hoger dan die op particuliere polissen. Voor iemand die zijn woning een paar weken of maanden per jaar wil verhuren, is dat niet aantrekkelijk.

Verzekeraars beginnen te beseffen dat de deeleconomie een gat in de verzekeringsmarkt heeft geschapen. 'We krijgen hier veel vragen van klanten over', zegt de woordvoerster van Nationale-Nederlanden (NN). 'We merken duidelijk dat er behoefte is aan een nieuw verzekeringsproduct.' Ook Aegon meldt dat steeds meer klanten naar Airbnb-polissen vragen.

NN breidt daarom per 1 januari zijn inboedelverzekering voor particulieren uit met een standaarddekking voor Airbnb-verhuur. Brand-, water- en stormschade is voortaan ook gedekt als de polishouder zijn woning maximaal twee maanden per jaar onderverhuurt. Ook Aegon is druk doende met de ontwikkeling van Airbnb-polissen. Aegon kijkt niet alleen naar een inboedelverzekering voor Airbnb-verhuurders, maar overweegt ook een aansprakelijkheidsverzekering voor deze doelgroep te ontwikkelen.

ASR biedt particulieren al sinds 2009 de mogelijkheid hun inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met een verhuurdekking. ASR heeft deze dekking begin dit jaar uitgebreid en wil de keuzeoptie voor Airbnb'ers volgend jaar nog duidelijker aanprijzen.

Peerbypolis

Centraal Beheer heeft concrete plannen voor een Peerbypolis. 'We voeren vergaande gesprekken met Peerby om samen een compleet nieuwe verzekering voor het uitlenen van spullen te ontwikkelen', e-mailt de woordvoerster van de schadeverzekeraar van Achmea. 'We verwachten hier in januari meer over te kunnen vertellen.'

Centraal Beheer heeft nog geen Airbnb-verzekering in het aanbod, maar kijkt wel nadrukkelijk naar de mogelijkheden hiervoor, meldt het bedrijf. De verzekeraar uit Apeldoorn is de enige die al iets doet met autodelen. Centraal Beheer heeft schadeverzekeringscontracten afgesloten met autodeelbedrijven als SnappCar, WeGo en MyWheels. Geen van de verzekeraars wil nadenken over een verzekering voor Uberpopchauffeurs, omdat deze particuliere taxidienst net door de rechter illegaal is verklaard.

Van de grote schadeverzekeraars hebben alleen Delta Lloyd en Vivat nog geen concrete plannen voor 'sharingpolissen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden