'Polis overlijdensrisico te duur'

We worden ouder, maar dat voordeeltje onthouden verzekeraars hun klanten. En dus zijn overlijdensrisicoverzekeringen te duur...

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Amsterdam Verzekeraars geven de voordelen van de stijgende levensverwachting niet automatisch door aan hun klanten. Hierdoor betaalt driekwart van de Nederlanders met een levensverzekering die alleen uitkeert bij overlijden 25 tot 30 procent te veel premie.

In totaal gaat het om ruim 300 miljoen euro per jaar. Dit stelt verzekeringsdeskundige Jan Donselaar, een van de oprichters van Dazure, een nieuwe aanbieder van nabestaandenverzekeringen.

Ook Edmond Hilhorst van vergelijkingssite en verzekeringsverkoper Independer.nl stelt dat driekwart van de klanten te veel premie betaalt. Klanten kunnen volgens Hilhorst gemiddeld 326 euro per jaar besparen.

Dazure heeft onlangs de premies van de overlijdensrisicoverzekeringen van bestaande klanten verlaagd met 3 tot 13 procent. Bij andere verzekeraars gelden nieuwe lagere tarieven alleen voor nieuwe klanten.

‘Verzekeraars benadrukken altijd onzekerheden. Er is één zekerheid waar ze ook op zouden moeten wijzen: we worden gemiddeld steeds ouder’, zegt Donselaar.

Het Verbond van Verzekeraars zegt dat verzekeraars zelf moeten beslissen welke tarieven ze in rekening brengen. Aegon en Interpolis zeggen dat verzekerden kunnen informeren of ze voor een lager tarief in aanmerking komen. Als dat zo is, kunnen ze hun polis omzetten.

Volgens Independer.nl en de Consumentenbond zijn er nog steeds grote verschillen tussen de premies voor identieke verzekeringen. De duurste verzekeraar rekent vaak twee maal zoveel als de goedkoopste. Omdat deze verzekeringen veelal zijn gekoppeld aan een hypotheek die een looptijd van tientallen jaren hebben, kan een klant duizenden euro’s besparen door over te stappen.

Dat is relatief eenvoudig. Omdat bij een overlijdensverzekering geen kapitaal is opgebouwd, zijn er geen boetes bij het opzeggen van het contract.

Economie Pagina 29

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden