Polen in Nederland nu ook werkzaam als accountant

Naast de Poolse arbeider doet ook de Poolse accountant zijn intrede in het Nederlandse bedrijfsleven. Grote accountantskantoren maken al langer gebruik van buitenlandse krachten, maar nu heeft een Nederlandse accountant uit Arnhem, voor zover bekend, als eerste een uitbestedingsbedrijf opgericht met behulp van accountants in het Oost-Europese land.

Opole, de universiteitsstad waar Switchdesk Finance pas afgestudeerde accountants rekruteert voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Beeld thinkstock
Opole, de universiteitsstad waar Switchdesk Finance pas afgestudeerde accountants rekruteert voor de Nederlandse arbeidsmarkt.Beeld thinkstock

'Ik ben gecharmeerd van hun arbeidsethos. En daar bedoel ik eveneens mee: ze werken relatief hard', zegt registeraccountant Raymond Duijn, mede-initiatiefnemer van Switchdesk Finance. Dit bedrijf is sinds juli actief en bemiddelt momenteel voor om en nabij tien Poolse rekenmeesters. Op termijn wil Switchdesk 50 tot 100 Poolse accountants tijdelijk werk laten verrichten bij Nederlandse accountantskantoren.

Tekort

Er is een tekort aan afgestudeerde Nederlandse accountants, meldde de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) vorig jaar al. Ook kiezen ervaren cijferaars steeds vaker voor een carrière bij een bedrijf. In de eerste helft van dit jaar stonden er een kleine 3000 accountancyvacatures open in Nederland, blijkt uit cijfers van de NBA. Het aantal financiële vacatures voor de beroepsgroep steeg bijna 9 procent in die periode.

Van deze krapte hebben vooral de kleine- en middelgrote accountants in Nederland last, de markt waar Duijn zich op richt. De grote vier accountants KPMG, Deloitte, EY en PwC trekken de meeste studenten aan en beschikken bovendien over een internationaal netwerk van partnerkantoren van waaruit ze arbeidsplaatsen kunnen opvullen. Een kantoor als KPMG heeft bijvoorbeeld al 150 buitenlanders aan het werk, uit Polen, maar tevens uit allerlei andere landen zoals India, Zuid-Afrika of Australië.

Taal

'Als gevolg van bedrijfsschandalen is het beroep minder sexy geworden', weet Duijn, die zelf partner is bij DVE, een 12-koppig accountancykantoor dat de jaarrekeningen voor MKB-bedrijven controleert. DVE had zelf ook moeite vacatures in te vullen en moest daarvoor naar Polen uitwijken. Duijn heeft Switchdesk opgericht samen met de in dat land ervaren uitzendondernemer Rob Rombout.

Hij rekruteert pas afgestudeerde accountants in de universiteitsstad Opole, een kleine vier uur rijden ten zuiden van Warschau. De taal vormt naar eigen zeggen geen barrière, omdat het voornamelijk ondersteunend werk betreft waarvoor geen contact met klanten noodzakelijk is, zoals data-analyse en rekenwerk. Tevens sluiten de accountancyopleidingen in beide landen op elkaar aan, zegt hij.

De Polen werken in principe in hun thuisland, maar kunnen eveneens bij de Nederlandse bedrijven op de werkvloer ingezet worden. Die moeten dan geen bezwaar hebben tegen een accountant die de Nederlandse taal niet machtig is. De voertaal is Engels.

Net als de Poolse aspergesteker of timmerman is ook de Oost-Europese accountant goedkoper dan zijn Nederlandse beroepsgenoot. Duijn huurt ze in tegen in Polen gangbare salarissen. Voor accountants die naar Nederland overkomen moet hij huisvesting regelen, maar ook dan zijn ze nog steeds goedkoper dan Nederlanders die hetzelfde werk doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden