Polen blij met onenigheid over belastingen

Polen haalt opgelucht adem na de beslissing van de Europese ministers van Financiën om de invoering van een Europese vennootschapsbelasting op de lange baan te schuiven....

Vooral Frankrijk en Duitsland hadden op de invoering van een Europese vennootschapsbelasting aangedrongen. Volgens Parijs en Berlijn doen de nieuwe lidstaten met hun lage belastingtarieven aan concurrentievervalsing. Steeds meer werknemers in de oude EU-landen zouden hun baan verliezen omdat hun bedrijven verhuizen naar lidstaten met een gunstiger belastingklimaat.

Vorig jaar haalde Polen voor ongeveer zes miljard euro aan buitenlandse investeringen binnen. Andere Europese nieuwkomers konden minstens even indrukwekkende cijfers voorleggen.

Die investeringshausse hebben de nieuwe lidstaten voor een aanzienlijk deel te danken aan hun aantrekkelijke belastingwetgeving. Gemiddeld ligt de vennootschapsbelasting bij de nieuwkomers 10 procentpunten lager dan in de oude lidstaten. In Polen bedraagt de vennootschapsbelasting 20 procent. Nederland heeft onlangs beslist zijn tarief te verlagen van 34,5 procent naar 30 procent in 2007.

Om die zogenaamde belastingdumping te ontmoedigen stelde de Franse minister van Financiën Nicolas Sarkozy onlangs voor om het aandeel in de Europese structuurfondsen te koppelen aan de hoogte van de vennootschapsbelasting. Volgens Sarkozy zouden alleen landen met voldoende hoge belastingtarieven aanspraak mogen maken op de fondsen die de Europese Unie ter beschikking stelt aan de achtergebleven regio's.

Een dergelijke maatregel zou vooral in Polen hard aankomen. Als een van de armste EU-landen staat Polen bovenaan de ranglijst van Europese steuntrekkers. Vanaf 2007 zouden de voor Polen bestemde structuurfondsen oplopen tot acht miljard euro per jaar. Spanje, de nummer twee op de lijst, zou het met drie keer minder moeten stellen.

Dat Poolse aandeel is voorlopig niet in gevaar. Daarvoor was zaterdag de verdeeldheid tussen de 25 Europese ministers van Financiën te groot. Tijdens hun vergadering in Scheveningen werd over het voorstel van Sarkozy met geen woord gerept. De Europese vennootschapsbelasting kwam wel aan bod, maar de invoering ervan werd door de meeste ministers verworpen. 'Men mag andere landen niet straffen voor het feit dat Duitsland en Frankrijk geen belastingverlaging aandurven', zei de Oostenrijker Karl-Heinz Grasser na afloop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden