Polder trekt meer buitenlands geld

De goede digitale infrastructuur, de aantrekkende economie en de hoogopgeleide bevolking lokken steeds meer buitenlandse investeerders naar Nederland.

Guus Ritzen
null Beeld Frank Schall
Beeld Frank Schall

Vooral dankzij investeringen in een datacentrum door Google en een windmolenpark op de Noordzee braken de buitenlandse investeringen in Nederland een nieuw record.

De totale investeringen kwamen uit op 3,2 miljard euro, net hoger dan het vorige record uit 2009 (3,1 miljard). Dit blijkt uit cijfers die de Netherlands Foreign Investment Agancy (NFIA) maandag heeft gepubliceerd. De buitenlandse investeringen leverden vorig jaar 6.304 banen op. Dat is opvallend, want het jaar daarvoor schiepen de investeerders met minder geld meer banen. Toen kwamen er ruim tweeduizend mensen meer aan het werk.

Google

Volgens een woordvoerder van Economische Zaken heeft dit te maken de aard van de investeringen in 2013. 'Er waren toen een aantal projecten die veel banen opleverden. Zoals de bedrijven Action en Moduslink die hier distributiecentra openden, of het nieuwe onderzoekscentrum van het Duitse Nunhems.' Deze drie initiatieven brachten samen 1.600 banen op. De investeringen van buitenlandse bedrijven vorig jaar leverden weliswaar dubbel zo veel kapitaal op, maar minder arbeid. Een voorbeeld hiervan is Google. Dat hoewel het 600 miljoen investeerde in een datacentrum in het Groningse Eemshaven, maar goed was voor slechts 150 nieuwe banen.

Toch reageerde minister Kamp (Economische Zaken) verheugd. 'Investeerders zien volop mogelijkheden om in Nederland te investeren. Onze goed opgeleide beroepsbevolking, digitale infrastructuur van wereldklasse, en de aantrekkende economie werken als een magneet op investeerders.'

Windmolenpark

De grootste investering vorig jaar werd gedaan door energieconcern Northland Power. Het Canadese bedrijf pompte 1,6 miljard euro in het windmolenpark Gemini, dat in de Noordzee bij Groningen gebouwd wordt. Daarnaast wist Nederland vorig jaar een aantal klinkende namen aan te trekken, zoals het eerder genoemde Google. Maar ook Netflix vestigde zich met zijn Europese hoofdkantoor in Nederland.

In 2005 was het totaalbedrag dat buitenlandse ondernemingen in de Nederlandse economie staken nog 506 miljoen euro. Volgens Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg, heeft de stijging sindsdien ermee te maken dat Nederland al meer dan tien jaar hoog staat in de competitiveness ranking van het World Economic Forum. Dit is een jaarlijks uitgebrachte lijst die de concurrentiepositie van landen in kaart brengt. 'Het maakt indruk dat Nederland al jaren achtereen in de toptien terechtkomt. Maar ook de handelsdelegaties die de Nederlandse regering sinds tien à vijftien jaar organiseert, zetten zoden aan de dijk.'

Wat opvalt aan de cijfers die NFIA publiceerde, is het vorige record uit 2009. Toen werd er voor 3,1 miljard in Nederland geïnvesteerd. Volgens het NFIA komt dit doordat in dat jaar het Duitse energiebedrijf RWE 2 miljard besteedde aan een kolencentrale in Eemshaven. Daarnaast bouwde in dat jaar het Finse Neste Oil voor 670 miljoen euro een olieraffinaderij in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden