Poging EU tot invoeren minimumbelasting kansloos gebleken

De lidstaten van de Europese Unie hebben dit voorjaar gesproken over een minimumbelasting op royalties en ontvangen rente door multinationals. Dat tarief zou minimaal 10 procent moeten zijn. Het zou voor het eerst zijn dat de Europese Unie regels treft over de hoogte van vennootschapsbelasting. Maar het idee bleek kansloos.

Beeld anp

Vooral multinationals maken handig gebruik van de concurrentie tussen landen om hen met lage belastingen te lokken. Nederland krijgt in dat verband zelfs vaak het predicaat belastingparadijs, juist omdat het zulke 'bruikbare' regels heeft voor belasting op rente en royalties (inkomsten uit patenten en auteursrechten). Zo kent Nederland de uiterst succesvolle 'innovatiebox': een belasting van slechts 5 procent op inkomsten uit patenten en andere innovaties

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën, verantwoordelijk voor belastingheffing, bevestigt dat er over de minimumtarieven is gesproken. Maar, zegt hij, daarvoor was geen enkel draagvlak te vinden. 'Ik zie echt niet dat dit gaat vliegen', zegt hij tegen het Financieele Dagblad.

Niet dwingend

Een minimumtarief van 10 procent zou niet dwingend worden opgelegd. Volgens dagblad Trouw, dat de ideeën onthulde op basis van documenten die de Duitse publieke omroep NDR had opgediept, zouden de lidstaten elkaars belastinginkomsten moeten kunnen kapen. Als een land minder belasting heft dan die beoogde 10 procent, zou het een ander land vrijstaan om alsnog een aanslag op te leggen tot de 10 procent is bereikt.
De plannen zouden onder het Nederlandse voorzitterschap van de EU, in de eerste helft van dit jaar, uitvoerig zijn besproken. Nederland zou, juist om zijn innovatiebox te redden, hebben geprobeerd om voor die innovatiebox een minimumtarief te reserveren van slechts 7,5 procent.

Lees ook

De Europese Commissie komt met een aparte begroting voor de eurozone. De ministers van Financiën steunen een verdere vervlechting van de eurolanden, maar over de manier waarop en de snelheid waarmee bestaat grote verdeeldheid.

Offensief tegen belastingontwijking

In juni kwamen de Europese landen wel andere belastingmaatregelen overeen. Toen ging het ondermeer om het inperken van de rente-aftrek en om antimisbruikbepalingen. De lidstaten moeten die maatregelen voor 2019 in hun wetgeving opnemen.

Ook de Europese Commissie en de rijkelandenclub OESO zijn bezig met een offensief tegen belastingontwijking door multinationals. Zo heeft de Europese Commissie belastingconstructie die Ierland gunde aan Apple, die Nederland gunde aan Starbucks en die Luxemburg gunde aan Fiat, bestempeld tot ongeoorloofde staatssteun. Op die manier kon de Commissie het probleem omzeilen dat ze over belastingen in feite niets te vertellen heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden