Plussen op Europese beurzen na ingreep Fed

AMSTERDAM (ANP) - Na een week van scherp dalende koersen zijn de Europese beurzen met flinke plussen het weekeinde ingegaan. Maar de verliezers waren over de hele week uitgesmeerd toch veruit in de meerderheid.

Ook vrijdag stonden de indexen een groot deel van de dag in het rood. Er volgde echter een ommezwaai na een bijzondere ingreep van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, dat het rentetarief voor noodkredieten onverwachts verlaagde.

Beleggers reageerden meteen opgelucht, waarop de Europese indices de hoogte werden ingejaagd. De Amsterdamse hoofdindex AEX sloot op 499,00, een stijging van 11,94 punten (2,5 procent). Daarmee is de winst die dit jaar werd geboekt in rook opgegaan. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 5,05 punten (0,8 procent) tot 679,07 punten. De beurs in Frankfurt pakte 1,5 procent, Parijs won 1,9 procent en Londen 3,5 procent.

Verlaging discount rate

De Federal Reserve verlaagde vrijdag de zogenoemde discount rate (een soort noodkrediet voor banken) met een half procentpunt naar 5,75 procent. ,,De beslissing van de Fed moet de internationale kredietmarkten kalmeren'', aldus René Bastiaenen van Eureffect. ,, Banken kunnen door de ingreep goedkoper geld lenen en dat kan op zijn beurt weer aan bedrijven uitgeleend worden.''

Direct na de opening leken de Europese beurzen vrijdag even de zware verliezen te volgen die op de Aziatische markten werden geleden. Op de beurs in Tokio sloot de toonaangevende Nikkei-index diep in het rood op de laagste stand sinds augustus 2006. Het sentiment was daar belabberd door de sterke stijging van de yen ten opzichte van de dollar.

Stevige impuls beurshandel

De handel werd verder beïnvloed door Wall Street, waar donderdag aan het slot van de handel sprake was van een opmerkelijk herstel. Daarbij gingen vooral de financiële waarden er in koers op vooruit. Het besluit vrijdag van de Federal Reserve gaf de beurshandel vervolgens een stevige impuls. Ook de Amerikaanse beurzen reageerden vrijdag opgelucht op het besluit van de Fed.

Op de Amsterdamse beurs herstelden de zwaarwegende financiële fondsen zich al op vrijdag, maar door de actie van de Fed waren ze nog meer geliefd. Uitschieter was ABN Amro met een winst van 5,4 procent. In de MidKap steeg bankverzekeraar SNS Reaal met 7,4 procent. Het bedrijf kwam donderdag met mooie halfjaarcijfers.

Hagemeyer sterkste daler

Handelshuis Hagemeyer (min 8,7 procent) was de sterkste daler in de AEX. Behalve tegenvallende bedrijfsresultaten speelde het wegnemen van overnamegeruchten mogelijk een rol bij de koersvorming. Volgens bestuursvoorzitter Rudi de Becker is Hagemeyer ,,absoluut niet te koop''. Enkele zakenbanken en effectenhuizen bekijken bovendien of ze hun beleggingsadvies voor het fonds zullen verlagen.

Akzo Nobel begon de dag goed maar zag een aanzienlijk deel van de winst verwateren tot 0,5 procent. Donderdag daalde het chemie-aandeel bijna 8 procent na twijfel in de markt of de Duitse partner Henkel, waarmee Akzo Nobel de Britse branchegenoot ICI wil overnemen, zijn deel van het bod bij elkaar kan krijgen.

De euro was vrijdagmiddag 1,3490 dollar waard en trok daarmee weer wat aan. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,3405 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden