Nieuws

Plus maakt alle literpakken melk van zijn huismerk biologisch en betaalt dit uit eigen zak

Het aandeel biologische melk in het zuivelschap is marginaal en dit is de schuld van de consument, zo klinkt het geregeld. Die zou niet voor de duurdere biologische variant willen betalen. Superketen Plus maakt het literpak melk van zijn huismerk volledig biologisch. De prijs voor de consument blijft gelijk; de meerprijs voor de boer betaalt Plus uit eigen zak.

Pieter Hotse Smit
Een boer uit Overloon die rechtstreeks levert aan supermarkt Plus. Op de foto wordt kwark gemaakt op de boerderij.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een boer uit Overloon die rechtstreeks levert aan supermarkt Plus. Op de foto wordt kwark gemaakt op de boerderij.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Plus is de eerste reguliere supermarkt die dit doet. Naast melk wordt ook de huiskarnemelk biologisch. Yoghurt volgt eind juli. ‘Dit is een heel grote stap in een supermarktwereld die maar langzaam verduurzaamt’, zegt Michaël Wilde, directeur van brancheorganisatie Bionext.

Het aandeel biologische melk in de schappen van Nederlandse supers schommelt rond de 10 procent, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Iri. Van alle melkvee is in Nederland slechts 2,7 procent biologisch. Dit aandeel zal fors omhoog moeten, wil Nederland de problematiek rondom onder meer stikstof en waterkwaliteit het hoofd bieden.

Barrière voor groei

Een aantal barrières staat de groei van Nederlandse biologische melk, die vrijwel volledig bestemd is voor binnenlands gebruik, in de weg. De grootste Nederlandse melkveecoöperatie FrieslandCampina garandeert bijvoorbeeld niet dat ze de meerprijs voor biologisch melk – 48 in plaats van 36 cent per kilo reguliere melk – aan een boer betaalt nadat die twee jaar door een dure omschakelperiode is gegaan om biologisch te worden. Dit doen ze alleen als er tegen die tijd ook genoeg vraag is naar biologische melk.

De Rabobank, financier van 85 procent van de melkveehouders, denkt er net zo over. ‘Klanten moeten bereid zijn voor die producten een meerprijs te betalen’, zei directeur Wiebe Draijer recent in de Volkskrant. ‘Als dat zo is, kan het biologische deel groeien.’

De grote winst van wat Plus nu doet, is dat de schuld niet langer op de klant wordt afgeschoven, vindt Gustaaf Haan. Hij is hoofdonderzoeker van Questionmark, dat supermarkten beoordeelt op onder meer duurzaamheid. ‘Dit laat zien dat je als supermarkt verantwoordelijkheid kunt nemen.’

Plus zegt dat zijn duurzamere huismelk werk verschaft aan duizend biologische melkkoeien, die samen een kleine 8 miljoen liter moeten gaan produceren. Dit zou goed zijn voor een groei van de biologische melkveestapel in Nederland van grofweg 1,5 procent.

Grote verpakkingen

Dat plus uitsluitend het literpak huismelk met biologisch gaat vullen, roept nog wel de vraag op welk deel van de totale verkochte melkhoeveelheid duurzamer wordt. Want hoe zit het met de 1,5- en 2-literpakken? Plus zegt dat nu nog niet genoeg biomelk voorhanden is om ook de grote verpakkingen te vullen. Dit is wel de intentie en daar wordt volgens een woordvoerder aan gewerkt. Ze kon dinsdag niet zeggen welk aandeel van de totale huismelk momenteel in de grotere verpakkingen wordt verkocht.

Over de prijs die de bioboeren krijgen, doet Plus geen uitspraken. Of zij voor de lange termijn verzekerd zijn van afname door Plus, volgens Haan ‘een belangrijke voorwaarde voor boeren om te verduurzamen’, zegt de Plus-woordvoerder: ‘We gaan niet meer terug, dit is nu onze nieuwe standaard’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden