Pluimveehouder die vertelt over diervriendelijke en duurzame kipindustrie - misleiding of waarheid?

Diervriendelijk? Kent u ze? De advertenties - ook in deze krant - waarin een pluimveehouder vertelt hoe diervriendelijk en duurzaam de vleeskipindustrie is? Waarheid of misleiding?

Loethe Olthuis
Kip, tok. Beeld
Kip, tok.Beeld

Van wie komt die reclamecampagne eigenlijk?

Van Nepluvi, de vereniging van Nederlandse pluimveehouders. Het is een reactie op alle negatieve berichtgeving over de pluimveehouderij, waardoor de consument vooral minder plofkip is gaan eten.

Maar kippen in Nederland hébben het toch beter?

De toon van de campagne en de bijbehorende site, kipinnederland.nl, is juichend. In 2016 was bijna 20 procent van de in Nederland verkochte kip scharrel, vrije uitloop of bio. De rest blijft vaag. Er wordt hoog opgegeven van de 'betere' en 'nieuwe' kippen van de supermarkten, maar hoeveel dat er zijn blijft onduidelijk. Niet alle supermarkten doen hieraan mee. Of die kippen zo véél beter zijn, is bovendien twijfelachtig. Ze zijn van een iets sterker ras, groeien ietsje langzamer en hebben ietsje meer ruimte dan plofkippen. Maar ze halen zelfs niet het minimum voor een fatsoenlijk kippenleven, één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Maar de plofkip bestaat eigenlijk niet meer?

Jawel. De campagne noemt ze 'gangbaar': het woord 'plofkip', bekend geworden door Wakker Dier, zullen ze niet gebruiken. Maar er wordt in Nederland nog volop plofkip verkocht - bij supermarkten, slager en poelier. Bijna alle producten met kip bevatten plofkip. En de campagne heeft het met geen woord over de ruim 70 procent Nederlandse vleeskuikens die wordt geëxporteerd: allemaal plofkippen.

Product: pluimveecampagne.
Oordeel: IIIII.
Te zien: in dagbladen.

Maar Nederlandse kippen hebben minder antibiotica nodig.

Goed, het antibioticagebruik is met 30 procent gedaald ten opzichte van een paar jaar geleden. Maar 70 procent van heel veel is nog steeds veel.

Ze zeggen dat Nederlandse kip zo duurzaam is.

Het is nogal oncollegiaal dat juist diervriendelijkere pluimveehouders, vooral biologische, een veeg uit de pan krijgen omdat ze milieubelastender zouden zijn. Dat klopt maar gedeeltelijk. CO2- uitstoot en energie- en landgebruik van plofkipstallen zijn inderdaad lager. Maar er komen steeds meer vernieuwende stalsystemen waar diervriendelijkheid en lage milieubelasting prima samengaan. Ook vergeten ze zaken als biodiversiteit, dierenwelzijn, medicijn- en gifgebruik, en vooral het voer.

Voer?

Daarover wordt nauwelijks gerept, maar de pluimveehouderij is grootverbruiker van Braziliaanse soja. Sinds 2015 gebruikt de Nederlandse rundveesector alleen soja van de 'Round Table on Sustainable Soy': daarvoor worden geen bossen gekapt. De gangbare pluimveesector vond dat te duur. Die gebruiken nu soja die voldoet aan de 'Soy Sourcing Guidelines' van de Europese veevoerindustrie Fefac, met als belangrijkste eis dat de soja niet illegaal mag zijn. Het Wereld Natuur Fonds vindt dit absoluut onvoldoende, omdat in Brazilië veel ontbossing nog gewoon wordt toegestaan.

Wat vind je van deze campagne?

Misleidend. En slim.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden