Pleidooi in China voor zwaar negatieve rentes

Sun Guofeng

Dat een econoom voor zwaar negatieve rentes pleit in tijden van crisis is niet verrassend. Maar als een centrale bankier dat doet en nog wel een topfunctionaris van de strikt met de partij in de pas lopende centrale bank van China is dat op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.

In een deze week uitgebrachte studie van de People’s Bank of China, zoals de centrale bank van China heet, stelt Sun Guofeng, dat bij een dreigende deflatie centrale banken ‘substantiële negatieve rentes’ moeten kunnen doorvoeren. Hij noemt het een uitstekend middel om de economische groei weer aan te jagen tijdens een crisis. Sun Guofeng is het hoofd van de economische onderzoeksafdeling van de Chinese centrale bank.

De centrale bank van China heeft het overigens zelf niet gedaan, ook omdat de inflatie daar nog flink is. Maar in de Scandinavische landen en Zwitserland zijn er wel negatieve rentes, zij het in heel kleine percentages. En de ECB laat banken die daar tijdelijk geld parkeren een boeterente van 0,4 procent betalen. Maar over het algemeen zijn centrale banken, aldus Sun Guofeng, daar nogal huiverig voor. Hij vindt deze angst niet terecht, omdat hierdoor crises langer voortduren. ‘Lage rentes zijn internationaal op dit moment de norm. Van de Bank of Japan tot de ECB wordt getracht deflatie en lage groei te bestrijden’, schrijft hij.

Op dit moment is er bijvoorbeeld in Europa al bijna tien jaar een extreem lage rente. Het was beter geweest om vlak na de crisis een flinke negatieve rente door te voeren, waardoor mensen meer waren gaan besteden en de crisis sneller voorbij zou zijn. Sun Guofeng erkent dat mensen in dat geval hun geld van hun spaarrekeningen bij de banken zouden kunnen afhalen, om het in een oude sok te stoppen. Hij denkt dat daar ook een oplossing voor is. Hij wil dat de overheden en centrale banken het gebruik van digitale betaalmiddelen gaan bevorderen, waardoor dat niet langer mogelijk is.

Sun Guofeng schaart zich met dit betoog achter de Harvard-econoom Kenneth Rogoff, die eerder in zijn boek De Vloek van Cash pleitte voor negatieve rentes in combinatie met digitale betaalmiddelen. Rogoff noemde afschaffing van bankpapier ook een goede methode om de criminaliteit te bestrijden.

De centrale bank van China heeft in het verleden allerlei nieuwe lanceringen van digitale munten verboden om ‘fraude te voorkomen’. Maar dat betekent niet dat we niet verder zouden moeten gaan met blockchaintechnologie’, aldus Sun Guofeng.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.