Plavix niet vergoed voor iedere patiënt

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid hoeft de bloedverdunner Plavix voor hartpatiënten niet altijd te vergoeden. Dat heeft de Haagse rechtbank vrijdag bepaald in een kort geding dat de cardiologenvereniging NVVC had aangespannen....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Plavix is een bloedverdunner die hartpatiënten krijgen voorgeschreven als na het dotteren een stent, een metalen gaasje in de kransslagader, is gezet. De ontstoller reduceert het risico op fatale hartklachten met 20 procent, blijkt uit een studie onder patiënten met acute hartklachten.

Nederlandse cardiologen schrijven Plavix ook voor bij patiëntenzonder acute hartklachten bij wie een stent wordt geplaatst. Ze doen dit geheel volgens richtlijnen van hun Europese collega’s.

Maar voor gebruik bij deze 15 duizend patiënten per jaar, is Plavix niet geregistreerd, zegt de overheid op gezag van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Verzekeraars mogen het daarom niet vergoeden voor die toepassing. Patiënten moeten het middel zelf betalen: 650 euro per jaar.

Cardiologen vinden dat zij bepalen wat goed is voor hun patiënten, en stapten naar de rechter. Die stelde ze vrijdag in het ongelijk: de staat handelt niet onrechtmatig. Het middel is niet geregistreerd, zoals de wet vereist. Ook al zegt de fabrikant mogelijkheden te zien Plavix te laten registeren voor die toepassing, stelt de rechter.

Patiënten hebben daar nu niets aan, stellen de Nederlandse cardiologen, die in beroep gaan. ‘We lopen dagelijks tegen onbegrip aan omdat patiënten niet de vereiste behandeling krijgen’, zegt Wybren Jaarsma van de cardiologenvereniging. ‘Jaarlijks krijgen 175 patiënten onnodig een hartinfarct omdat ze Plavix niet krijgen vergoed, en het middel daarom niet slikken.’

Ook Plavix-producent Sanofì Aventis is verbaasd over de uitspraak. ‘Registratie kan helemaal niet, dat vereist een onderzoeksprotocol dat ethisch niet verantwoord zou zijn. We hebben de rechter dat in december verteld.’

De Franse fabrikant bekijkt wel of er in de bijsluiter iets over genoemde toepassing (indicatie) kan worden opgenomen, met verwijzing naar bepaalde patiënt-onderzoeken. De Europese autoriteiten moeten daar toestemming voor geven. Die procedure gaat zeker een jaar duren. ‘Intussen zijn de patiënten de dupe’, vindt Sanofì.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden