Vier vragen over...

Plastic verbannen, hoe duurzaam is dat?

's Lands grootste supermarkt, Albert Heijn, gaat vanaf deze week steeds minder groenten in plastic verpakken. Te beginnen met onder andere de winterpeen. Hoe groot is deze stap in de richting van een duurzame winkelketen?

Dirk Waterval
null Beeld ANP
Beeld ANP

Welke producten worden ontdaan van hun plastic verpakking?

De winterpeen, spitskool, snijbonen en koolraap liggen vanaf deze week los in de schappen van de Albert Heijn. Daarnaast zal het bij sommige groenten en fruit per seizoen verschillen of er plastic omheen komt. 'Komkommer zal in de zomer los in de supermarkt liggen. In de winter moeten we ze echter uit het buitenland halen. Dan moet er alsnog plastic omheen vanwege de houdbaarheid en reis', laat Albert Heijn weten. 'Verder experimenteren we met producten als wasmiddel. Als dat geconcentreerder kan scheelt het ook plastic verpakking. Onderzoek naar dit soort besparingen loopt bij ons al jaren.' Ook doosjes met theezakjes hebben geen plastic omhulsel nodig, dus deze verliezen binnenkort ook hun plastic jasje.

Deze ontwikkelingen betekenen niet dat de klant straks met jutezakken van thuis op pad moet. De meest waarschijnlijke vervanger van de plastic verpakking is papier. Dat neemt dan de plaats over van de dunne zakjes die nu nog worden aangeboden.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor welke artikelen blijft plastic verpakking onvermijdelijk?

Veel verder dan de groenteafdeling kan Albert Heijn nog niet gaan met de plasticbesparing. 'Macaroni en spaghetti zou je ook in bakken met een schep erin kunnen aanbieden, maar dat gaat ons te ver. We blijven een supermarkt, en mensen moeten snel hun boodschappen uit de schappen kunnen pakken.'

Hoe kan plastic slimmer gebruikt gaan worden in supermarktketens?

Dikkere plastic verpakkingen kun je vervangen door meerdere lagen dun plastic, legt hoogleraar Resources and Recycling Peter Rem van de TU Delft uit. 'Een fles shampoo bijvoorbeeld, bestaat dan straks uit diverse laagjes flinterdunne folie. Die folie is op zich zelf niet erg geschikt voor recycling, maar omdat het zoveel minder weegt dan die dikke shampoofles scheelt het natuurlijk aardolie om het te produceren.'

De productie is geavanceerd en duur. Grootschalige toepassing laat dus nog even op zich wachten, maar het is een mooi vooruitzicht vindt Rem. Sommige plastic verpakkingen zijn overigens helemaal niet verkeerd voor het milieu, legt hij uit. 'Die knisperende, wat hardere zakjes om de paprika's bijvoorbeeld. Dat is plastic op natuurlijke basis, die het milieu niet belast. Er is alleen niet genoeg van om de hele groenteafdeling mee in te pakken.'

Hoe groot is deze stap?

Sijas Akkerman, hoofd voedsel bij Natuur & Milieu is niet erg onder de indruk. 'Dit zijn maar een paar groenten, en bovendien van het soort die vrij makkelijk zonder plastic kan.' Bovendien kan de Albert Heijn beter eisen stellen aan groenteleveranciers dan het plastic verbannen, vindt Akkerman. '90 tot 95 procent van de energie die nodig is om tot een verpakte komkommer te komen gaat naar het groeien ervan. Slechts 5 tot 10 procent naar de verpakking.' Hij pleit daarom voor kassen die gebruik maken van duurzame energie.

Elke gemeente in Nederland scheidt afval. Sommige gemeenten doen aan bronscheiding (dan scheiden huishoudens het zelf in een aparte zak), andere laten alles in de grijze vuilniszak of -ton belanden en halen het plastic er later uit. Vorig jaar is 130.000 ton plastic gerecycled, wat neerkomt op 8 kilo per persoon in Nederland. Deze recycling begon in 2008.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden