Plastic minder hergebruikt dan beweerd

AMSTERDAM - Van het door Nederlandse huishoudens ingezamelde kunststof afval wordt veel minder hergebruikt dan de verpakkingsindustrie beweert.

Een enorme berg plastic afval Beeld
Een enorme berg plastic afval

Ongeveer 50 procent van het plastic afval dat huishoudens voortbrengen, wordt hergebruikt. Dat blijkt uit een rapport van de VROM-Inspectie, dat staatssecretaris Joop Atsma van Milieu en Infrastructuur vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

De Stichting Nedvang, de organisatie die namens de verpakkingsindustrie de inzameling van plastic afval regelt, rapporteerde aan Brussel dat 71 procent van het huishoudelijk plastic afval wordt hergebruikt.

Verschil in schatting
Het verschil tussen de schatting van de VROM-Inspectie en die van Nedvang zit hem in het moment waarop is gemeten welk percentage van het afval werd hergebruikt. Het percentage van 71 dat Nedvang hanteert, betreft de hoeveelheid kunststof afval die overblijft na een eerste sortering. Uit het onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt dat na die eerste sortering nog een groot deel van het kunststof afval verloren gaat. Dat is volgens de onderzoekers onder meer het gevolg van verontreinigingen en verwijdering van ongewenste kunststoffen.

In oktober 2010 beweerde Jan Storm, directeur van Nedvang, zelfs nog dat 80 procent van het plastic afval van huishoudens wordt hergebruikt. Hij deed dat naar aanleiding van uitlatingen van Ruud Sondag, de bestuursvoorzitter van afvalverwerker Van Gansewinkel. Die had in een interview gezegd, dat het percentage van hergebruikt plastic in Nederland rond de 50 ligt.

Te optimistisch
Het is de tweede keer op rij dat Nedvang iets te optimistisch blijkt over de hoeveelheid plastic die wordt gerecycled. Schattingen over hergebruik van plastic afval uit het bedrijfsleven moest het eerder al verlagen. De VROM-Inspectie oordeelde in maart vorig jaar dat het te optimistisch is om te verwachten dat 100 procent van het plastic afval dat naar Azië wordt vervoerd voor hergebruik, ook werkelijk wordt gerecycled.

De onderzoekers concluderen overigens dat de recycledoelstelling van 32 procent in 2009 is gehaald. Over 2010 en later schrijft Atsma in zijn brief: 'Om de hergebruikdoelstelling voor 2010 en verder veilig te stellen, zal er meer kunststofverpakkingsmateriaal ingezameld en hergebruikt moeten worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden