Plan voor lagere maximumsnelheid Randstad van baan

De kabinetsplannen zijn van de baan om de maximumsnelheid in de Randstad overdag terug te brengen naar honderd kilometer per uur, terwijl 's nachts een maximum geldt van 120 kilometer per uur....

Van onze verslaggeefster

Minister Pronk vindt de één miljard gulden die nodig is voor extra geluidwerende maatregelen een te hoge prijs voor het verlagen van de maximumsnelheid. Die maatregelen zijn nodig op plaatsen waar nu honderd en straks 120 kilometer gereden mag worden. Hij voelt er ook niets voor de toegestane geluidsnormen te versoepelen. Pronk vindt geluidsoverlast een zwaar overschat probleem.

Het plan in het regeerakkoord van Paars II was een moeizaam compromis tussen VVD en PvdA. De VVD voelde niets voor de verlaging van het maximum naar honderd kilometer in de Randstad. De partij had het liefst voor heel Nederland een maximum van 120 kilometer per uur afgesproken.

In ruil kreeg de VVD tussen zeven uur 's avonds en zeven uur 's ochtends binnen de Randstad een maximum van 120 kilometer per uur. Buiten de Randstad zou overal een maximum van 120 kilometer per uur gaan gelden, tenzij dat vanwege onveiligheid of geluidsoverlast niet mogelijk zou zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden