Plan topambtenaren: schaf pre-pensioen af

Topambtenaren willen het prepensioen afschaffen waardoor werknemers nu massaal eerder dan op hun 65ste met pensioen gaan. Werknemers die in de toekomst toch vervroegd met pensioen willen, zullen daar zelf, zonder de hulp van de fiscus, voor moeten sparen, zo adviseren topambtenaren in de Centraal Economische Commissie (CEC) aan kabinetsinformateur...

Met het afschaffen van de fiscale steun voor het sparen voor pre-pensioenregelingen bezuinigt de overheid jaarlijks 500 miljoen euro. Het gaat de topambtenaren echter vooral om het langer aan het werk houden van werknemers. In Nederland werkt nog een kleine minderheid van de werknemers tussen de 60 en 65 jaar.

De CEC adviseert alle mogelijke maatregelen te nemen om deze groep langer aan het werk te houden, ook om de AOW en de pensioenregelingen financierbaar te houden. Dankzij de pre-pensioenregelingen stoppen werknemers nu op hun 62ste met werken, zonder dat dit consequenties heeft voor de hoogte van hun pensioen. De topambtenaren willen de leeftijd waarop een volledig pensioen, ofwel 70 procent van het laatstverdiende inkomen, is opgebouwd, verhogen naar 65 jaar.

Als uiterste consequentie sluiten de CEC-ambtenaren niet uit dat de pensioengerechtigde leeftijd in de toekomst omhoog zal moeten.

Informateur Donner kreeg donderdag ook de laatste berekeningen van het Centraal Planbureau. Deze waarschuwen voor een nog groter tekort in 2007 dan eerder verwacht. Het geraamde begrotingstekort groeit van 1,1 procent tot 1,8 procent van het nationaal inkomen, aldus het CPB. Om een tekort in 2007 te voorkomen, is een bedrag van 14,5 miljard euro aan bezuinigingen nodig. Een maand geleden dacht het CPB nog dat 10 miljard euro volstond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.