Plan: onzuinige auto zwaarder belasten, benzine niet duurder

Eigenaren van niet zuinige auto's moeten volgend jaar veel meer belasting gaan betalen. In ruil voor die lastenverzwaring wil het kabinet de geplande accijnsverhoging op benzine van 2,5 cent niet laten doorgaan....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

Een meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, CDA en klein rechts) riep deze week het kabinet op de geplande accijnsverhoging van 2,5 cent op 1 januari te schrappen. Eerdere accijnsverhogingen hebben volgens de Kamer pomphouders in de grensstreek veel schade toegebracht. Maar als de verhoging niet doorgaat, loopt de regering 200 miljoen aan inkomsten mis.

De ministerraad bespreekt vandaag de motie en de oplossing van minister Zalm en staatssecretaris Vermeend. De bewindslieden willen de verhoging schrappen en een eerdere verlaging van de motorrijtuigenbelasting gedeeltelijk terugdraaien. Die belasting ging in juli fors omlaag als compensatie voor de accijnsverhoging van 15 cent per liter benzine.

Over auto's die meer dan gemiddeld benzine verbruiken, willen Zalm en Vermeend weer meer motorrijtuigenbelasting heffen. Het ministerie moet het plan en de hoogte van de lastenverzwaring nog uitwerken. De verhoging moet in ieder geval 200 miljoen gulden opleveren. Als het ministerie besluit 10 procent van de auto's met het hoogste benzineverbruik voor dat bedrag te laten opdraaien, betekent dat een lastenverzwaring van enkele honderden guldens per jaar per eigenaar.

Het rijden in een zuinige auto wordt door de kabinetsmaatregelen steeds aantrekkelijker. Het nieuwe voorstel van Financiën komt bovenop een maatregel die op 1 januari 1998 zal ingaan. Die houdt in dat de aankoopbelasting (BPM) voor zeer zuinige auto's met 1250 gulden omlaag gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden