Piramidespel Eurobizz Diamond is failliet

De Surinaamse piramide-organisatie Eurobizz Diamond Circles is failliet. Het faillissement is aangevraagd door de vereniging Consument & Geldzaken, die al meer dan een jaar lang de belangen behartigt van 35 slachtoffers van Eurobizz....

Consument & Geldzaken heeft hoop dat er nog iets valt terug te halen van de naar schatting vijf miljoen gulden die door nietsvermoedende Surinamers en Antillianen zijn afgedragen aan Eurobizz.

Al meer dan een jaar ligt beslag op de beleggingsrekening van Eurobizz in België. A. Weenink van Consument & Geldzaken hoopt dat het grootste deel van dat geld op die rekening staat, maar hij weet dat niet.

'Als we daar niet verder komen, zullen we de bestuurders van Eurobizz aanspreken', zegt Weenink. Eurobizz is een vereniging die zonder notariële akte is opgericht. Dat betekent dat bestuurders aansprakelijk zijn voor alles wat de vereniging doet. Voorzitter van de vereniging is Ronnie Gorré. Ook enkele van zijn familieleden zijn lid van het bestuur.

Gorré leerde het kunstje van het piramidespel toen begin jaren negentig Top Stars, een ander piramidespel, Nederland aandeed. In die periode doken plotseling vele piramidespellen op, waarvan Titan de grootste was. In Titan zouden tientallen miljoenen zijn verdwenen.

Gorré had ook contacten met een andere grootheid uit het Nederlandse piramidewezen, Arie Stok. Stok kreeg landelijke bekendheid met zijn piramidespel Orpithon, waarmee hij zeventien miljoen gulden binnenhaalde.

Eurobizz Diamond Circles hield bijeenkomsten in diverse Euro-Motels. Hoe de bijeenkomsten verliepen, weet Weenink niet, maar wel hoe ze eindigden: deelnemers legden grif 7000 gulden in. 'Ik ken gevallen van mensen die ettelijke keren zo'n bedrag hebben ingelegd. Mensen die meenden met de fantastische opbrengst eindelijk terug te kunnen naar Suriname of naar de Antillen', zegt Weenink.

De activiteiten van Eurobizz liggen al lang stil. Piramidespellen werden in mei vorig jaar verboden.

Sindsdien probeert Consument & Geldzaken het geld van de klanten terug te krijgen, maar op een enkele kleine betaling na is daarvan niets terecht gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden