Piramidefonds Illuminati heeft belegd in klatergoud

De ongeveer drieduizend deelnemers van het beleggingsfonds Illuminati kunnen naar hun geld fluiten. De drijvende krachten achter het fonds, dat eigenlijk een piramidespel is, zijn er volgens de Economische Controledienst (ECD) vandoor met de inleg van in totaal vijf miljoen gulden vandoor....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Illuminati zou het ingelegde geld in goud beleggen, werd de beleggers beloofd. Uitbetaald zou er worden in ronde gouden munten, zo zei een van de Britse founders nog begin dit jaar, 'want in goud hebben mensen vertrouwen'.

In werkelijkheid werd het geld helemaal niet belegd, heeft de ECD ontdekt. Volgens de controledienst heeft Illuminati niet één gram goud gekocht. Waar het geld is gebleven, is niet duidelijk. 'De boedel is nagenoeg leeg', zegt M. van Loon, curator van het in augustus failliet verklaarde fonds. Veel hoop om nog iets van het geld terug te vinden, koestert Van Loon niet. De Britten hebben een leeg kantoor achtergelaten. Delen van de administratie heeft Van Loon nog elders kunnen achterhalen.

In ieder geval zou 1,3 miljoen gulden contant op het Amsterdamse kantoor van Illuminati zijn opgehaald door een koerier. Deze is ermee naar het Caribisch gebied gevlogen. Daar wonen volgens een Nederlandse verdachte de bedenkers van het goudprogramma. Het bedrag zou een vergoeding van auteursrechten zijn.

De Nederlandse verdachte is de 36-jarige Nederlander E.W. die leiding zou hebben gegeven aan Illuminati. Hij kon wel worden aangehouden, terwijl vijf Britse hoofdverdachten met de noorderzon zijn vertrokken. Zij zijn eerder in Groot-Brittannië betrokken geweest bij een vergelijkbaar fonds. Het oprollen van de organisatie, deze zomer, is nu pas bekend geworden.

Illuminati maakte ook gebruik van de naam Drukwerk Adviesbureau View bv. Gewerkt werd er vanuit een luxe kantoor in het Atrium in Amsterdam. De verhuurder is thans schuldeiser. Illuminati afficheerde zich als beleggingsfonds, maar bij de ECD stond het gerangschikt onder de piramidespelen, aldus J. Schulte van de financieel-economische recherche van de ECD. Sinds de piramidespelen negatief in de publiciteit zijn gekomen, bedenken de organisatoren andere namen. De ECD startte eerder dit jaar een onderzoek naar piramidespelen, dat nog loopt.

Illuminati beloofde de deelnemers aan het Goud Schenkings Programma gouden bergen. Mensen die 1500 gulden inlegden, zouden een jaar later 2600 gulden terugkrijgen, zonder dat ze daar verder iets voor hoefden te doen. Beleggers die nieuwe deelnemers aanbrachten, konden rekenen op een flinke premie. Verder gaf het fonds de beleggers een zogeheten cash back-garantie, waarbij ze hun oorspronkelijke inleg na vijf jaar konden terugkrijgen.

Opmerkelijk is dat de curator van Illuminati slechts één telefoontje van een verontruste deelnemer heeft gekregen, alhoewel het al in augustus ten onder ging. 'Of ze weten niet dat Illuminati failliet is, of ze schamen zich er voor dat ze geld gestort hebben', aldus Van Loon.

De Vereniging Consument & Geldzaken waarschuwde al begin dit jaar voor Illuminati. De vereniging noemde het fonds onomwonden oplichterij. Gepleit werd voor een verbod op piramidefondsen als Illuminati.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden