Pionier computerchips en oprichter ASMI Arthur del Prado overleden

Een naam als Philips of Heineken had hij niet, maar voormalig ASMI-bestuursvoorzitter Arthur del Prado laat de 'chipbakoven' en een florerend bedrijf na. Hij werd 84 jaar.

Eric Van Den Outenaar
Arthur del Prado (m) op een ASMI-aandeelhoudersvergadering. Beeld Hollandse Hoogte
Arthur del Prado (m) op een ASMI-aandeelhoudersvergadering.Beeld Hollandse Hoogte

Ver voor de opkomst van pc's, tablets en smartphones was Arthur del Prado al een pionier in de wereld van computerchips. In 1968 richtte hij het bedrijf ASM International (ASMI) op, wereldwijd bekend om zijn machines voor computerchipfabricage. De peetvader van de Nederlandse halfgeleiderindustrie overleed vorige week vrijdag in zijn woonplaats Bilthoven. Hij was 84 jaar.

Verzwakt en oud geworden, maar niet ziek, zegt een woordvoerder in een toelichting op zijn overlijden. In 2008 trad hij terug als bestuursvoorzitter bij ASMI, maar hij oefende tot aan zijn dood invloed uit in het aan de Midkap genoteerde bedrijf. Hij was grootaandeelhouder. Mede daardoor was hij in staat zoon Chuck als de nieuwe topman naar voren te schuiven.

Arthur del Prado is geen bekende naam, zoals Freddie Heineken of Anton Philips. Ook qua omzet staat zijn ASMI (bijna 700 miljoen euro) in de schaduw van de grotere multinationals op de Amsterdamse beurs, met hun miljardenomzetten. Maar in de computer- en chipindustrie laat Del Prado wel degelijk een erfenis na. Onder meer de Amerikaanse chip-fabrikant Intel en allerlei Aziatische chipproducenten gebruiken zijn 'chipbakovens'. Daarmee maken ze de chips die uiteindelijk in computers, laptops, televisies en wasmachines belanden.

Del Prado werd in 1931 geboren in Nederlands-Indië en bracht tijdens de Tweede Wereldoorlog een deel van zijn pubertijd door als gevangene in een jappenkamp. Na de bevrijding verhuisde hij met zijn ouders en zusje naar Nederland. Hij studeerde HTS Chemie in Enschede, economie in Amsterdam en een tijdje bedrijfskunde aan Harvard. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig kwam hij in Silicon Valley in aanraking met de toen ontluikende chipindustrie. Hij werd een van de eerste verkopers van dergelijke apparaten in Europa. Al snel sleutelde hij ze zelf in elkaar.

ASM Pacific

Los van zijn chipbakovens, in de branche bekend als de 'front end' van de productie, bracht hij eveneens machines op de markt voor de behuizing en assemblage van chips (de back end). Voor dat onderdeel richtte hij in 1975 ASM Pacific op, een bedrijf dat een notering kreeg aan de beurs van Hongkong. Hij was daar tot voor kort commissaris.

Activistische aandeelhouders van ASMI hadden regelmatig kritiek op hem, omdat het Nederlandse moederbedrijf minder waard was dan ASM Pacific. Ze wilden dat ASMI zijn aandelenbelang in het dochterbedrijf verkocht en het geld uitkeerde aan beleggers. In plaats daarvan investeerde hij de winsten uit de Aziatische tak in onder meer de ontwikkeling van nog complexere machines, die gebruikmaken van de ALD-technologie (chipproductie op atomisch niveau). Mede dankzij de ALD-technologie zit er tegenwoordig weer leven in de brouwerij bij ASMI, dat na de eeuwwisseling in de rode cijfers duikelde. ASMI maakt sinds een jaar of zes weer winst.

In 1984 stond Del Prado samen met elektronicafabrikant Philips eveneens aan de wieg van ASML, een chipmachinebouwer die voor zijn bakbeesten van weer andere technologieën gebruikmaakt en goed is voor meer dan 4 miljard euro omzet per jaar. Del Prado heeft daar nooit de vruchten van kunnen plukken, omdat hij al ruim voor het succes van dit aan de AEX genoteerde technologiebedrijf zijn aandelen verkocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden