Pinpas krijgt chip in strijd tegen skimmers

Schade door pinpasfraude in 2008 verdubbeld tot 31 miljoen euro...

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

Amsterdam Banken en winkeliers gaan haast maken met de invoering van beter beveiligde geld- en betaalautomaten, vanwege toenemende problemen met ‘skimmen’, een vorm van pinpasfraude waarbij criminelen de magneetstrip van een betaalpas kopiëren.

De schade door ‘skimmen’, waarvoor de banken opdraaien, verdubbelde in 2008 tot 31 miljoen euro, becijferden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Detailhandel Nederland in opdracht van minister Bos van Financiën.

Naast de financiële averij maken banken en detailhandel zich zorgen over de schade die skimmen toebrengt aan het imago van winkeliers. Ook brengt de fraude het vertrouwen van consumenten in het betalen met pin in gevaar.

Het huidige systeem wordt daarom vervangen door de zogenoemde EMV-technologie, die volgens internationale standaarden werkt. De invoering van deze techniek, waarbij betaalpassen zijn voorzien van een chip in plaats van een magneetstrip, stond aanvankelijk gepland voor 2013.

Wanneer de pinpas met een magneetstrip definitief verdwenen is, is nog niet bekend. Detailhandel Nederland en de NVB gaan daarover de komende weken met elkaar in gesprek.

Nederland loopt met de invoering achter op veel andere landen. Banken en winkeliers hadden zeven jaar geleden weinig haast met de introductie van de EMV-chip. Met reden: het Nederlandse pinsysteem gold tot dan toe als relatief veilig. In landen als Duitsland en Engeland werd in de supermarkt veelal met de creditcard betaald, terwijl Nederlanders beschikten over een pas met persoonlijke code. Invoering van EMV was daarom minder urgent. ‘Skimmen’ deed zich in Nederland destijds nauwelijks voor.

De voorsprong van weleer leidt nu tot problemen. ‘Nederland heeft last van de wet van de remmende voorsprong’, constateert Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan Radboud Universiteit Nijmegen. Nederlandse banken en winkeliers hebben nu moeite met de omschakeling, waardoor criminelen, die veelal behoren tot Oost-Europese bendes, zich op het kwetsbare betaalsysteem richten.

Volgens Jacobs, die in 2002 al waarschuwde voor de gevaren van skimmen, hadden de banken en winkeliers de problemen eerder moeten aanpakken. ‘Deze kwestie speelt nu al zeven jaar. Maar we zijn nu nog net zo ver als toen.’

Volgens een woordvoerder van de NVB is de afgelopen jaren niet te weinig ondernomen tegen skimmen. Volgens hem is de introductie simpelweg een moeizaam proces, omdat er veel partijen bij betrokken zijn.

Vorig jaar leidde de vervanging van een deel van de ongeveer driehonderdduizend betaalautomaten tot strubbelingen. Winkeliers klaagden steen en been over softwareproblemen, waarna de banken de deadline voor invoering moesten opschorten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden