Pinnen kun je leren door veel te oefenen
Het moeilijkst is het onthouden van de pincode, vindt mevrouw Terpstra (64) uit het Friese dorp Stiens. 'Maar daarvoor heb ik nu een ezelsbruggetje geleerd....
Voordat ze door de Friesland Bank werd uitgenodigd voor de cursus pinnen voor ouderen dacht ze dat geld opnemen uit de automaat heel moeilijk zou zijn. Veel ouderen blijken een beetje wantrouwig naar het filiaal van de bank in Stiens gekomen. Ze worden zenuwachtig van die automaten, vooral als er een rij achter hen staat. Om nog maar te zwijgen over de kans dat je tijdens het pinnen wordt beroofd.
Terpstra: 'Ik was onzeker hoe of dat geld eruit komt, en hoe of je dat pasje erin moet stoppen zodat het er ook weer uitkomt. Wij zijn er niet mee opgegroeid.' Tot nu toe heeft ze één keer met haar pinpas betaald. 'Geld halen uit de muur' heeft ze nog nooit gedaan.
Omdat de Friesland Bank eenderde van de filialen gaat vervangen door geldautomaten, organiseerde de bank een spoedcursus pinnen. Want nog steeds blijken de meeste ouderen hun geld gewoon aan het loket van bank of postkantoor te halen. In winkels betalen ze contant. Ook bij aankoop van een wasmachine of andere dure dingen.
De halfuur durende cursus begint met een video waarin het pinnen stap voor stap wordt uitgelegd: dit is de automaat, dit is de pinpas met de chip, stop de pas met het pijltje naar voren in de gleuf, toets de code, nou ja, en zo nog lang verder. Zo lang dat pinnen nog écht moeilijk lijkt ook.
Dus komen er vragen. 'Hoe lang duurt het pinnen eigenlijk, twintig minuten, ja want het klinkt allemaal zo simpel maar voor ons is dat het niet', wil een vrouw weten. 'Nee', valt een andere vrouw haar bij, 'het is net als met de weg vragen. Degene die de weg wijst, zegt ook altijd ''je gaat gewoon daar en daar heen'', maar zo gewoon is het niet, want je rijdt altijd mis.'
Elk antwoord roept weer een nieuwe vraag op. 'Kun je ook in het buitenland pinnen?', vraagt er een. 'Komen er in Amerika geen guldens uit de automaat?', vraagt een ander. De verwarring groeit. Hoe langzaam de medewerksters van de Friesland Bank ook praten en hoe vaak ze ook herhalen, ze kunnen de cursisten niet overtuigen van het gemak van pinnen.
Pas als de deelnemers bij de automaat zelf aan de slag mogen, blijkt het allemaal hartstikke mee te vallen. Een man van 81: 'Het is even wennen, maar moeilijk vind ik het niet. Het is mooi meegenomen dat we dit nog mogen leren.' Bijna alle ouderen doorstaan de proef met de nep-pinautomaat zonder problemen. En gaat het even mis - soms drukken ze te zacht op de knoppen en gebeurt er niets - dan is daar meteen de hand van de hulpvaardige bankmedewerkster.
Onpersoonlijk is het wel, vinden de deelnemers. Aan de andere kant: 'Als je niet bijblijft, word je gauw oud', zegt de 65-jarige mevrouw Boorsma. 'Betalen met de pinpas is handig.' Maar geld uit de muur halen blijft eng.