Pindakaasmakers stappen huilend in auto

‘Ik ga naar huis, mijn gezin opvangen’, zegt Ed Verver (49) boos. Hij heeft net gehoord dat hij zijn baan bij Unilever in Delft kwijtraakt....

Van onze verslaggever Peter Halbersma

Unilever kondigde dinsdag de sluiting aan van drie fabrieken in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen. 474 werknemers moeten eind volgend jaar op zoek naar een nieuwe baan. De productie wordt naar andere Europese landen verplaatst, omdat de kosten hier te hoog zijn.

‘En dat terwijl we alles hebben gedaan om de gestelde efficiencydoelen te halen’, zegt Wim van Vianen (47), voorzitter van de ondernemingsraad in Delft. Bij de fabriek worden de dressings, mayonaise en de pindakaas van Calvé gemaakt. Er werken 173 mensen.

In een poging sluiting te voorkomen, hebben de werknemers de kosten zoveel mogelijk beperkt, aldus Van Vianen. ‘Ze hebben zelf het onderhoud van de machines opgepakt en ervoor gezorgd dat er geen potje mayonaise meer van de band viel. En nog vindt Unilever het niet genoeg.’

De grijze gebouwen van Calvé staan al 123 jaar aan de Schie aan de rand van Delft. Om er te komen moet je over de groene Calvé-ophaalbrug. Boven de poort van het bedrijf staat in grote letters Calvé. Maar de blauwe verf is vaal en de poort verroest. Het is tekenend voor de situatie. ‘Achterin staan gebouwen op instorten. De hekken eromheen moeten ongelukken voorkomen’, zegt Verver.

De fabriek is dinsdag stilgelegd. De meeste werknemers verwerken de schok thuis. ‘Er zijn een aantal huilend met de auto vertrokken’, zegt Van Vianen. ‘Maar wat moet je ook als je al 50 bent en hier 32 jaar van je leven hebt gewerkt.’

Het bericht van sluiting kwam voor Van Vianen niet uit de lucht vallen. ‘Er werd niet meer geïnvesteerd in de gebouwen en leveranciers kregen geen contractverlenging’, aldus Van Vianen.

De gepensioneerde Aad Verhoeff (79), die bijna veertig jaar in de Calvé-fabrieken werkte, staat met zijn fiets voor de poort. Hij is met zijn vrouw direct gekomen toen hij het slechte nieuws hoorde. ‘Er ligt daar toch een stuk van je leven’, zegt Verhoeff als hij naar de fabrieken wijst. ‘Er bestaat ook echt zoiets als een Calvé-gevoel. Er is een biljart- en schaakvereniging en werknemers gaan weekendjes samen weg’, zegt hij.

Achter Verhoeff probeert een vrachtwagen het terrein van Unilever op te rijden. Maar de poort blijft gesloten. Een beveiligingsman legt de situatie aan de chauffeur uit. Die keert om en vertrekt.

De productie van Calvé pindakaas blijft wel in Nederland. De margarinefabriek in Rotterdam neemt het over. Dat is volgens Van Vianen een strategische zet. ‘Als Nederlanders horen dat de pindakaas uit Polen komt, eten ze het niet meer’.

Albert Desaunois (47), een andere oud-werknemer voor de poort, vindt dat het Delftse Calvé niet verloren mag gaan. ‘Het kan toch niet dat dit bedrijf als dood water de Schie instroomt’, zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden