Pinbetaling 20 procent goedkoper

De banken verlagen de pinkosten voor winkeliers met minimaal 20 procent. In ruil daarvoor laat de detailhandel alle claims varen die tegen de banken zijn aangespannen vanwege te hoge pinkosten....

Van onze verslaggever Geert Dekker

De tariefverlaging gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar. Een pintransactie kost de winkelier nu vijf tot zes cent. Afgesproken is dat daar minimaal een cent van afgaat.

Het feit dat de korting onderhandelbaar is (de winkelier kan met zijn bank onderhandelen over een hogere korting) is voor de Nederlandse Mededingingautoriteit (NMa) reden geweest het akkoord goed te keuren. Vorig jaar oordeelde de NMa dat de banken en het betalingsbedrijf Interpay hun marktmacht misbruiken en veel te hoge pintarieven berekenen. De NMa legde Interpay en de banken op grond daarvan een boete op van 47 miljoen euro. Daarop dienden winkeliers, horeca-ondernemers en tankstations schadeclaims in bij de banken. Die claims worden nu ingetrokken. De beroepszaak van de banken tegen de NMa-beslissing loopt nog en maakt geen deel uit van de gisteren ondertekende overeenkomst.

De banken betalen de detailhandel over dit jaar ongeveer veertien miljoen euro terug. Daarnaast vullen ze met tien miljoen euro een fonds dat maatregelen gaat verzinnen om elektronisch betalen te stimuleren. Banken en winkeliers gaan die maatregelen samen uitvoeren. In januari begint het fonds met zijn werkzaamheden en in die maand krijgen winkeliers de tariefkorting uitbetaald.

‘We zijn nu weer on speaking terms’, zegt Henk van den Broek, die namens de winkeliers de onderhandelingen voerde. ‘We hebben altijd te hoge tarieven betaald, maar die ruzie is nu achter de rug. Het staat buiten kijf dat elektronisch betalen goedkoper en veiliger is dan contant betalen, maar de klant lijkt dat niet te beseffen. Hij wordt ook nooit geconfronteerd met de kosten van contant betalen. Misschien moet het daar wel van komen: in ieder geval moet het taboe daarop worden opgeheven.’

Van den Broek kan niet garanderen dat daarmee ook het pinnen van kleine bedragen overal gratis wordt. ‘Winkeliers die daarvoor geld berekenen, zullen we proberen te overtuigen dat het verstandig is geen extra kosten in rekening te brengen, maar verbieden kunnen we het niet. Ze hebben hun eigen verantwoordelijkheid daarin.’

Volgens Rien Hinssen, onderhandelaar voor de banken, nemen de banken met de tariefsverlaging een voorschot op een toename van het aantal pintransacties. ‘Met het fonds willen we acties ondernemen waarmee de bewustwording wordt vergroot dat contant betalen veel meer maatschappelijke kosten met zich meebrengt dan pinnen.’ Daarbij zijn inbegrepen de kosten die De Nederlandsche Bank maakt voor het in omloop brengen en het controleren van de bankbiljetten.

Van alle betalingen in de detailhandel wordt 15 procent elektronisch afgedaan. ‘Als we dat weten te verdubbelen, beparen we honderd miljoen euro’, zegt Hinssen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden