Pinautomaten trekken weg uit dorpen, gemeente springt bij

De pinautomaat van een commerciële bank subsidiëren? De Gelderse gemeente Ubbergen heeft er geen probleem mee nu steeds meer banken zich terugtrekken van het platteland.

De grote banken trekken zich de laatste jaren steeds meer terug uit de dorpen. Beeld ANP

De Gelderse gemeente Ubbergen, bij Nijmegen, heeft een subsidie van 10 duizend euro gegeven aan de Regiobank voor de plaatsing van een geldautomaat in het dorp Leuth (1.800 inwoners). De 'flappentap' in de lokale Spar-supermarkt, die vandaag officieel wordt geopend, is voor zover bekend de eerste gesubsidieerde geldautomaat in Nederland.

'Een geldautomaat in het dorp was een vurige wens van de bewoners', zegt wethouder Leidy van der Aalst van Financiën, Sociale Zaken en Welzijn. 'Ik zie het als een bewonersinitiatief dat we steunen, net zoals we een dierenwei of speelvoorzieningen financieren.'

Ubbergen betaalt de automaat uit de potjes voor leefbaarheid van dorpen en voor ouderenvoorzieningen. De PvdA-wethouder ziet de subsidie niet als overheidssteun aan een commerciële bank. 'We steunen een belangrijke voorziening in het dorp', aldus Van der Aalst. 'Het gaat om een voorziening zonder winstoogmerk, met als doel de leefbaarheid te vergroten.'

Geldautomaten weggehaald
De grote banken trekken zich de laatste jaren steeds meer terug uit de dorpen. Ze sluiten niet alleen kantoren, maar halen ook geldautomaten weg. Volgens De Nederlandsche Bank is het aantal geldautomaten sinds 2008 met 13 procent gedaald, tot ruim 7.500 in 2013.

De Regiobank, onderdeel van SNS Reaal, springt in het gat dat de grote banken achterlaten. De bank, vooral gevestigd in assurantie- en makelaarskantoren op het platteland, heeft een plan ontwikkeld om lokale partijen als gemeentebesturen te laten meebetalen. Die zouden de helft van de exploitatiekosten van een pinautomaat voor hun rekening moeten nemen, zo'n 700 euro per maand.

Eind 2013 heeft de bank tientallen plattelandsgemeenten in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Gelderland aangeschreven met dat idee. Volgens de Regiobank is een geldautomaat cruciaal voor de leefbaarheid van een dorp. Op de markt, in sportkantines, bij de dorpsslager of -bakker, bij collectes of op schoolfeesten kan veelal alleen contant worden betaald.

De gemeente Ubbergen is de eerste die met de Regiobank in zee gaat. Volgens Regiobank-directievoorzitter Hans van den Bor hebben ook andere gemeenten belangstelling getoond. Ook hij spreekt van een publiek-private samenwerking. 'Het is een niet-commerciële activiteit die niet winstgevend is. Zonder financiële steun was de geldautomaat in Leuth er niet gekomen.'

'Dicht tegen de mensen'
De geldautomaten in de dorpen versterken wel de positie en het imago van de Regiobank, beaamt Van den Bor. 'Wij willen dicht tegen de mensen zitten. Wij blijven in de regio waar andere banken zich terugtrekken.'

Leuth heeft nooit een geldautomaat gehad. Voor contant geld waren dorpelingen aangewezen op geldautomaten in Millingen aan de Rijn, 6 kilometer verderop, of Beek, op 8 kilometer. Vooral voor ouderen vormde die afstand een probleem. Bij de dorpssuper konden ze wel pinnen, maar dan moesten ze ook iets kopen.

De aanwezigheid van de pinautomaat in de dorpssupermarkt duurt in elk geval twee jaar. Wethouder Van der Aalst: 'Het is aan de bewoners om te bewijzen dat het rendabel kan zijn. Ze moeten er wel geld gaan halen.'
Eerder stuitte het idee voor een gesubsidieerde geldautomaat op kritiek van de Vereniging van Limburgse Gemeenten (VLG). 'De commerciële banken trekken zich terug uit de dorpen. Dan is het raar als ze tegen de gemeenschap zeggen: als u de pinautomaat terug wilt hebben, dan betaalt u daar maar voor', aldus VLG-voorzitter Onno Hoes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden