Pilotenstaking leidt tot massa-ontslag bij NorthWest

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest, de vierde luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten, heeft woensdag 27.500 werknemers ontslagen. Dat is ongeveer de helft van zijn personeel....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens Amerikaanse analisten kan de staking weleens langer duren dan iedereen verwacht, omdat 'beide partijen verschillende missies hebben en niet met elkaar praten.'

De piloten willen meer bestaanszekerheid en meer loon. Volgens Northwest vragen de piloten de hoogste beloning van de vliegtuigindustrie. 'Dat kunnen we en willen we niet betalen.'

Maar de piloten vinden dat de huidige winst van Northwest hun eisen rechtvaardigt. 'Zolang de piloten star blijven vasthouden aan hun hoge eisen, zie ik niet hoe we enige vooruitgang kunnen boeken', zegt een Northwest-woordvoerder. Bij Northwest zijn 62 honderd piloten in staking.

Het personeel dat op straat is gezet, bestaat vooral uit technici en cabine- en grondpersoneel. 'Het is een trieste dag voor Northwest. We hadden gehoopt dat dit nooit zou hoeven te gebeuren', aldus personeelsdirecteur Dwayen Tucker.

De ontslagen werknemers behouden hun recht op medische voorzieningen tot eind deze maand. Northwest sluit niet uit dat er meer mensen op straat komen te staan.

Een einde aan de staking is niet in zicht. De maatschappij kondigde woensdag tevens aan dat tot en met volgende week maandag alle vluchten zijn afgelast.

Veel analisten hopen dat president Clinton zich zal opwerpen als bemiddelaar. Zij denken dat de piloten dan een deel van hun hoge eisen zullen inslikken. De top van Northwest zegt steeds niet op Clinton te zitten wachten. 'Maar als een bemiddelaar ons roept dan zijn we er', zegt een Nortwest-woordvoerder.

President Clinton heeft tot nu toe geweigerd gebruik te maken van zijn recht onder de Railway Labor Act om de piloten weer voor zestig dagen aan het werk te sturen. Dat deed hij vorig jaar wel toen de laatste staking tegen een Amerikaanse vliegtuigmaatschappij plaatsvond. Die duurde toen echter minder dan een uur, omdat Clinton hen beval weer aan het werk te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden