BeschouwingOnrust KLM

Pilotenbond probeert gemoederen bij Air France-KLM tot bedaren te brengen – en slaagt daar niet in

Een bezoekje van topman Ben Smith van Air France-KLM aan de pilotenbond moest de onrust bij het bedrijf te verminderen, maar leidde juist weer tot commotie.

Topman Ben Smith op bezoek bij KLM Beeld
Topman Ben Smith op bezoek bij KLM

Een kruising tussen een thriller en een klucht. Daar begint het steekspel rond de toekomst van KLM steeds meer op te lijken, met geheime bijeenkomsten, diners achter gesloten deuren, petities en persfotografen die in de bosjes liggen om de hoofdrolspelers op heterdaad te betrappen.

Dat laatste overkwam de topman van Air France-KLM. Ben Smith vond zichzelf woensdag terug op foto’s die De Telegraaf op zijn website publiceerde van een ‘geheim overleg in Nederland’. Te zien is hoe de Canadees het kantoor verlaat van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) in Badhoevedorp. De commotie die daarover ontstond, noopte de bond tot het uitgeven van een verklaring.

‘Het vuurtje wordt alleen maar opgestookt in plaats van dat er wordt bemiddeld’, zegt een woordvoerder van de VNV over de spanningen in de Frans-Nederlandse combinatie. Bemiddeling is nodig tussen Smith en Elbers. Het is gewoon een arbeidsconflict, vindt de VNV. Dat is kwalijk omdat ‘Smith en Elbers slechts passanten zijn van wie de persoonlijke voorkeuren en stijlen absoluut ondergeschikt zijn aan het langetermijnbelang’.

Toezeggingen

Het gesprek van woensdag was bedoeld om de boel wat tot bedaren te brengen, aldus de pilotenbond. ‘Er zijn meerdere concrete toezeggingen gedaan die de ‘autonomie van KLM bevestigen’. KLM blijft zeggenschap behouden op ‘kernonderwerpen’, om een ‘betekenisvol luchtvaartbedrijf’ te blijven. Toezeggingen dat Elbers daarin een rol blijft spelen heeft de VNV evenwel niet gekregen.

De VNV heeft onder meer uit eigen gelederen het verwijt gekregen dat de bond zich niet onomwonden achter de KLM-baas heeft opgesteld. In de verklaring van woensdag heet het dat ‘het niet verlengen van het contract van de heer Elbers juist zal leiden tot grotere onrust en bovendien niet zou passen bij onze visie voor wat goed is voor KLM en de groep’.

Bezoekjes

Het bezoek van Smith aan de VNV, een belangrijke factor in het machtsspel rond KLM, bleek het tweede in nog geen twee weken te zijn. In januari dook Smith ook ‘onverwacht’ op bij de nieuwjaarsborrel van de pilotenbond, zo meldde de website Luchtvaartnieuws.nl: ‘Tot op heden lieten bestuurders uit Parijs zich niet zien op dit soort bijeenkomsten van een van de KLM-bonden.’

Smith, die medio september aantrad bij Air France-KLM, ontmoette vorige week een aantal Kamerleden tijdens ‘een besloten diner op de Franse ambassade in Den Haag’, aldus De Telegraaf. Vanwege het besloten karakter wilden de parlementsleden niet uit de school klappen. De krant citeert ‘ingewijden’ die stellen dat Smith ‘stille diplomatie zou verkiezen boven de arena van de Tweede Kamer’.

Petitie

Het volgende bedrijf in het drama dat Air France-KLM heet wordt donderdag opgevoerd als een groep verontruste medewerkers een petitie overhandigt aan Hans Smits, voorzitter van de raad van commissarissen van KLM en ‘non-excutive’ lid van de raad van toezicht van Air France-KLM.

Al 24 duizend mensen hebben hun handtekening gezet onder de oproep om KLM-topman Pieter Elbers te herbenoemen. Zijn positie zou onder vuur liggen omdat het nieuwe management van de holding meer grip op de Nederlandse tak wil krijgen, en Elbers dat zou dwarsbomen. ‘Ook de zelfstandigheid van KLM lijkt in het gedrang te komen’, aldus de initiatiefnemers.

Hiermee willen de bezorgde werknemers aan Nederland en Frankrijk laten zien dat het KLM-personeel zich grote zorgen maakt en tegelijkertijd willen ze Pieter Elbers een hart onder de riem steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden