Piloten voeren actie op Schiphol

Piloten gaan maandag een publieksvriendelijke actie voeren op Schiphol omdat ze ontevreden zijn over hun werk- en rusttijden.

ANP

Hoe lang een piloot maximaal achter elkaar aan het werk mag zijn is wettelijk vastgelegd. Volgens Van Zwol zijn deze normen te ruim, waardoor het kan voorkomen dat een piloot oververmoeid achter de stuurknuppel zit. ‘Een piloot mag bijvoorbeeld ‘s nachts twaalf uur lang in touw zijn. Dat is veel te lang’, aldus Van Zwol.

De piloten delen maandag op de luchthaven alternatieve instapkaarten uit aan reizigers. Hiermee vragen ze aandacht voor de volgens hen te lange werktijden.

Volgens de VNV-voorzitter is wetenschappelijk onderbouwd dat de huidige werktijden voor piloten kunnen leiden tot oververmoeidheid bij piloten. De vereniging is boos dat Brussel bij het vaststellen en harmoniseren van Europese werktijden een recente publicatie hierover negeert.

Ongeveer vierduizend piloten zijn aangesloten bij de VNV, een onderdeel van een Europees netwerk van pilotenvakbonden. De actie vindt ook op andere Europese luchthavens plaats.

Couterier Mart Visser poseert met de nieuwe uniformen van KLM. (ANP) Beeld
Couterier Mart Visser poseert met de nieuwe uniformen van KLM. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden