Piloten Ryanair: onderzoek veiligheidscultuur nodig

Een grote groep piloten van Ryanair vindt dat de Ierse luchtvaartautoriteit IAA een onderzoek moet starten naar de veiligheidscultuur binnen de luchtvaartmaatschappij. Dat blijkt uit een maandag naar buiten gebrachte enquête van de Ryanair Pilot Group, een vakorganisatie voor Ryanairvliegers.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

In totaal werden ruim 1000 gezagvoerders en copiloten ondervraagd, meer dan een derde van het totaal dat Ryanair in dienst heeft. Hiervan pleitte liefst 94 procent voor nader onderzoek. De veiligheidscultuur bij Ryanair zou niet open en transparant zijn. 67 procent van de piloten liet weten dat zij problemen met veiligheid liever niet via het interne 'vertrouwelijke' rapportagesysteem van Ryanair melden. De piloten deinzen er voor terug om zorgen en kritiek te uiten bij hun werkgever.

Ontslagen
'Wij wilden eerst met een petitie komen, maar de directie van Ryanair kwam daarop onmiddellijk met dreigementen dat elke piloot die zo'n document zou ondertekenen, zou worden ontslagen. Daarom hebben we gekozen voor een anonieme enquête', aldus Evert van Zwol, voorzitter van de Ryanair Pilot Group (RPG), de vakbond voor Ryanairpiloten.

Hij wijst erop dat het een groot probleem is dat de meldingsbereidheid bij Ryanair zo laag is. Dat betekent dat als piloten een keer vergeten hun checklist na te kijken of als een lampje niet goed werkt, dit niet altijd wordt aangekaart. Hierdoor circuleert er volgens Van Zwol binnen de luchtvaartmaatschappij onvoldoende informatie over veiligheidsincidenten die zich hebben voorgedaan.

Facebookaccount
De Twitter- en Facebook-accounts van de RPG en verschillende piloten zijn door Ryanair uit de lucht gehaald. 'We controleren op dit moment alle socialmedia-uitingen die met Ryanair te maken hebben. We willen daarmee voorkomen dat er valse pagina's worden aangemaakt', zegt een woordvoerder van Ryanair in de Irish Independent.

'Schandelijk', laat Van Zwol weten via Twitter. Hij vergelijkt de actie van Ryanair met acties tegen de vakbonden uit de jaren twintig. In de Irish Independent: 'Uit de acties kan alleen geconcludeerd worden dat Ryanair bezig is om de eigen piloten monddood te maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden