Piloten en directie KLM zijn eruit: slepend pensioenconflict voorbij

De directie van KLM en de piloten hebben een akkoord over de pensioenvoorziening van piloten bereikt. Dat bevestigde pilotenvakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vanochtend tegenover de Volkskrant. De piloten lagen langdurig overhoop met het management, zowel over een nieuwe cao als over hun pensioenvoorziening.

Piloten hangend zwaaiend uit het raam van een KLM MD-11. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij voerde de laatste commerciële vlucht uit met de McDonnell Douglas van het Canadese Montreal naar luchthaven Schiphol. Beeld anp

Het geschil tussen de directie van KLM en de piloten draaide voornamelijk om een afspraak uit 2007, over de indexatie van pensioenuitkeringen. De directie gaf de piloten destijds een garantie dat pensioenuitkeringen aan de salarisstijgingen zouden zijn gekoppeld. In 2015 ingevoerde pensioenwetgeving maakt die indexatie onbetaalbaar, liet de directie van KLM de piloten dit jaar weten.

Volgens de directie zou KLM eenmalig 600 miljoen euro in het pensioenfonds moeten storten om indexering mogelijk te maken. De directie vond dat bedrag te hoog en liet daarop in een brief weten de pensioenovereenkomst eenzijdig op te zeggen. Volgens de luchtvaartmaatschappij kan het die kosten niet opbrengen omdat de bedrijfsvoering hierdoor zou gevaar lopen. Ter vergelijking: moederbedrijf Air France-KLM maakte na jaren van verlies vorig jaar 118 miljoen euro winst.

De piloten reageerden woedend op de opzegging en noemden het besluit 'een nucleaire optie'. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, die opkomt voor de belangen van de piloten, stapte in augustus naar de rechter om de opzegging aan te vechten. Het bedrag van 600 miljoen euro hebben de piloten altijd te hoog genoemd.

Beeld anp

Lees ook

Om te overleven moeten Air France en KLM het vizier richten op de échte concurrenten - buiten het bedrijf. Dat schreef de Volkskrant in het Commentaar.

'Focus op de boze buitenwereld'

Vrijdag hebben de piloten en de directie overeenstemming weten te bereiken over de pensioenregeling. 'De opzegging van de pensioenovereenkomst wordt ingetrokken en KLM blijft verantwoordelijk voor indexatie', vertelt een woordvoerder van de VNV. De VNV weet niet hoeveel geld gemoeid is met de bijstorting die hiervoor vereist is, maar schat het bedrag onder de 100 miljoen euro.

Een woordvoerder van KLM kan dat bedrag niet bevestigen. Beide partijen laten weten dat in 2017 naar een nieuwe pensioenregeling zal worden gekeken. De bedoeling is om een pensioenregeling te treffen die minder snel leidt tot bijstortingen door KLM. Daarnaast stoppen per direct alle rechtszaken die tussen de verkeersvliegers en de KLM lopen, laten beide partijen weten.

Begin november zei voorzitter Steven Verhagen van VNV nog dat 'de kou zeker nog niet uit de lucht was, wat betreft het pensioenconflict.' Nu is er dus toch een akkoord bereikt. 'Piloten en directie kunnen weer gaan bouwen aan een sterke KLM en de gezamenlijke focus op de boze buitenwereld richten in plaats van interne verdeeldheid de boventoon te laten voeren', aldus Verhagen.

KLM ligt niet alleen overhoop met zijn piloten. Ook het grondpersoneel is ontevreden over de geboden arbeidsvoorwaarden. Zij proberen inmiddels via stakingen loonsverhoging af te dwingen.

CEO Alexandre de Juniac in gesprek met enkele piloten voorafgaand aan de presentatie van de jaarcijfers van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM in Parijs. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.