Piketty spreekt in Tweede Kamer: laat vermogenstaks in Nederland oplopen

Nederland zou er goed aan doen de belastingen op nettovermogen progressief te maken. Dan lopen ze op naarmate het vermogen groter is. Nu geldt voor iedereen een heffing van 1,2 procent over het (fictieve) rendement op vermogen.

Redactie
Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks), Thomas Piketty (de Franse econoom en auteur van Kapitaal in de 21ste eeuw), Arnold Merkies (SP) en Marc Harbers (VVD) voor aanvang van een gesprek in de Tweede Kamer. Beeld anp
Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks), Thomas Piketty (de Franse econoom en auteur van Kapitaal in de 21ste eeuw), Arnold Merkies (SP) en Marc Harbers (VVD) voor aanvang van een gesprek in de Tweede Kamer.Beeld anp

De Franse topeconoom Thomas Piketty bepleitte de progressieve belasting op nettovermogen vandaag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Volgens Piketty is het niet nodig om de belastingen in z'n totaliteit te verhogen. Een lastendruk van rond de 40 procent is hoog genoeg, dat moet niet veel hoger. Een systeem met progressievere belastingen op vermogen kan voor de meeste mensen leiden tot lagere belastingen. Hij denkt aan een tarief van 0 procent over vermogens tot 1 miljoen euro, 1 procent voor vermogens tussen 1 en 5 miljoen en 2 procent voor vermogens boven de 5 miljoen.

De Fransman pleitte ook voor meer investeringen in onderwijs. Hij noemde het triest dat de eurolanden meer geld kwijt zijn aan de rente over hun staatsschuld dan ze uitgeven aan onderwijs. In Italië bijvoorbeeld gaat zes keer zoveel geld naar de aflossing van de staatsschuld dan naar de universiteiten.

Het oplossen van de staatsschulden kán via een begrotingsoverschot en verder aflossen. In het verleden werkte dat, zei Piketty, maar het duurde alleen wel een hele eeuw. Geen goed idee dus, volgens de Fransman.

Op vragen van de VVD antwoordde Piketty dat als de pensioenen worden meegeteld de welvaartskloof in Nederland waarschijnlijk iets minder klein is dan nu, maar veel zal het niet zijn. De mensen met lagere inkomens worden vaak minder oud en gebruiken dus minder van hun opgebouwde pensioen.

Hij bepleitte dat Europa winstbelastingen voor bedrijven harmoniseert. Nauwere samenwerking is nodig omdat we nu in de rare situatie zitten dat veel mkb-bedrijven meer belasting betalen dan de grote multinationals.

'We zijn rijk, waar onze regeringen arm zijn'

De Franse topeconoom Thomas Piketty is verder positief over de positie van de eurozone ten opzichte van de rest van de wereld. Volgens hem zijn de schulden die de eurozone heeft aan de rest van de wereld, kleiner dan andersom. De eurozone is dus niet 'eigendom' van de rest van de wereld. Hij zei ook dat de welvaart van mensen in de eurozone in brede zin is gegroeid. 'In andere woorden: We zijn rijk, waar onze regeringen arm zijn. Maar dat is beter dan dat we allemaal arm zouden zijn.'

Hij zei dat sommigen zijn boek Kapitaal in de 21ste eeuw zien als onheilspellend omdat hij beschrijft hoe de vermogenskloof tussen rijk en arm steeds groter is geworden. Maar volgens Piketty is het niet nodig bij de pakken neer te zitten. Europa heeft een grote welvaartsgroei meegemaakt.

In zijn land Frankrijk wordt wel gezegd dat we inmiddels allemaal bezit zijn van de Bank of China of de emir van Qatar, maar dat klopt niet. Dat geldt volgens Piketty hoogstens voor enkele voetbalclubs. De schulden die eurolanden hebben, zijn vooral schulden aan andere eurolanden en minder aan de wereld buiten de eurozone.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden