Pikante promotie bij GlaxoSmithKline

Hoe bereik je als vrouw de top? Emma Walmsley (47), dinsdag benoemd als nieuwe baas van het Britse GlaxoSmithKline (GSK), een van de mondiale farmaciereuzen, gaf drie jaar geleden zelf een inkijkje in hoe het in haar geval ging.

Wilco Dekker
Emma Walmsley. Beeld REUTERS
Emma Walmsley.Beeld REUTERS

'In 2010 woonde ik met David en onze vier kinderen (allemaal onder de tien) in Shanghai. We beleefden een groot familieavontuur', schreef ze in 2013 op Lean In, een website voor meer vrouwen in de top. 'Ik was hoofd van de opwindende Chinese consumententak van L'Oreal, een bedrijf waarvan ik hield, en waarvoor ik zeventien jaar lang over de hele wereld had gewerkt. Het leven was één grote jongleeract, met nooit genoeg slaap, maar met een enorme voldoening.' (...)

'En toen kwam de kans van mijn leven.'

Walmsley beschrijft vervolgens hoe ze tijdens een netwerklunch Andrew Witty heeft ontmoet, de baas van GSK. Ze bewondert Witty al lang, vanwege zijn pionierswerk in de gezondheidsindustrie en zijn op waarden gebaseerde leiderschap. 'Een inspirerend gesprek draait angstwekkend snel uit op het aanbod van een baan', vervolgt ze. Of ze de baas wil worden van GSK's consumententak, actief in meer dan honderd landen, met meer dan vijf miljard pond (5,8 miljard euro) omzet en duizenden werknemers.

CV Emma Walmsley

- 1969 geboren
- Studie klassieke en moderne talen in Oxford
- 1993 in dienst bij L'Oreal, managementfuncties in Parijs, Londen en New York
- 2007 Hoofd van L''Oreal in China
- 2010 in dienst bij GlaxoSmithKline als hoofd consumentenproducten Europa
- 2016 Commissaris bij drankenconcern Diageo
- 2017 CEO van GlaxoSmithKline

Emma Walmsley is getrouwd en heeft vier kinderen

Bungee jump

'Een week lang overtuigde ik mezelf ervan dat ik gek zou zijn om het te doen', schrijft Walmsley. '1: Het was te riskant, een hele nieuwe bedrijfstak (ben ik wel voldoende gekwalificeerd?). 2: Het was oneerlijk tegenover mijn gezin (hoe kan een moeder en echtgenote zoiets groots aannemen?) 3: Het was ontrouw. Ik hield van mijn bedrijf en kreeg altijd alle hulp bij mijn carrière. 4: Het zou heel zwaar worden. Verandering is goed, maar leiders van buiten zijn doorgaans niet het meest populair.' Uiteindelijk overtuigt haar 'briljante' man David haar dat ze de kans moet grijpen. 'Het voelde als een bungee jump. (...), maar het blijft de op een na beste beslissing (na het trouwen met David).'

Dinsdag zette Emma Walmsley het laatste stapje naar de absolute top: ze volgt maart volgend jaar Andrew Witty op als bestuursvoorzitter van GSK. Daarmee wordt ze de eerste vrouw aan het hoofd van een van de grote farmaceuten. Bovendien wordt ze pas de zevendee topvrouwvan een bedrijf uit de FTSE100, de Britse AEX. In die zin is haar promotie pikant. Walmsley werd benoemd door Sir Philip Hampton, de president-commissaris van GSK. Hij is ook voorzitter van een Britse overheidscommissie voor meer vrouwen in de top van de grote bedrijven.

Hoe dan ook staat Walmsley opnieuw een bungee jump te wachten. GSK is uit de gratie bij beleggers, nadat het vorig jaar 437 miljoen euro boete kreeg in China vanwege corruptie. Bovendien houdt GSK vast aan een brede strategie, inclusief tandpasta en pijns tillers, terwijl andere farmaceuten miljardenovernames doen. Sommige beleggers hadden daarom liever een benoeming van buiten gezien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden