NieuwsFraude

Phishing kost banken 4 miljoen euro - vier keer zoveel als jaar eerder

De schade bij Nederlandse banken door phishing is bijna verviervoudigd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens Betaalvereniging Nederland, de branchevereniging voor het betalingsverkeer, maakten criminelen vorig jaar bijna vier miljoen euro buit door fraude bij internetbankieren. In 2017 was dat nog iets meer dan een miljoen.

Kirsten Zwanenburg
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De branchevereniging ziet een aantal mogelijke oorzaken voor het toenemen van de schade door phishing. Fraudeurs weten hun doelwitten steeds overtuigender persoonlijk aan te spreken, met de juiste aanhef en naam. Ze benaderen slachtoffers vaker via nieuwe media, zoals WhatsApp en Facebook.

Daarnaast wordt de kwaliteit van valse e-mails en websites steeds beter. De vormgeving en opmaak is beter en fraudeurs maken minder taalfouten. Ten slotte kunnen criminelen kant-en-klare phishingpakketten kopen waarmee ze aanvallen makkelijker, vaker en grootschaliger kunnen uitvoeren.

Ondanks de toegenomen schade door phishing is de totale schade door fraude in het betalingsverkeer met 2 procent gedaald. Dat komt vooral doordat er minder fraude is gepleegd met betaalpassen, automatische incasso’s en overschrijvingsformulieren. Hoewel het aantal pinbetalingen vorig jaar steeg met ruim 12 procent, is de schade door fraude met betaalpassen met 33 procent gedaald naar bijna 5 miljoen euro. Voor mobiel bankieren is er vorig jaar helemaal geen fraude gemeld.

Niet klikken op linkjes

Banken adviseren hun klanten om bij berichten van de bank goed op te letten of het e-mailadres overeenkomt met het officiële adres van de bank. Daarnaast is het belangrijk om nooit zomaar op linkjes in e-mails, sms’jes of andere tekstberichten te klikken. Banken zullen nooit op zo’n manier naar beveiligingscodes vragen.

Volgens Betaalvereniging Nederland krijgen slachtoffers van fraude met onlinebankieren de schade geheel of gedeeltelijk vergoed door hun bank. In 2018 is 96 procent van de fraude met internetbankieren vergoed aan slachtoffers.

Ook over de grens is toename van phishing een probleem. De Belgische banken meldden begin deze maand dat door deze vorm van fraude de schade bij hun klanten is opgelopen van 2,5 miljoen euro in 2017 tot 8 miljoen euro in 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden