Philips zint op grote overnames in medische wereld

Philips wil miljarden stoppen in de overname van bedrijven die actief zijn op het gebied van medische technologie, onder meer met het kapitaal dat de afsplitsing van Philips Lighting oplevert. Dat heeft bestuursvoorzitter Frans van Houten tegen het Amerikaanse financiële persbureau Bloomberg verklaard.

Remco Andersen
MRI-scanner wordt in de verf gezet in een fabriek van Philips Healthcare. Beeld Marcel van den Bergh
MRI-scanner wordt in de verf gezet in een fabriek van Philips Healthcare.Beeld Marcel van den Bergh

Groeiende en vergrijzende bevolkingen zorgen wereldwijd voor toenemende druk op gezondheidszorg. Landen zoeken naar technologie die belooft de zorgsector te ontlasten. Innovatieve technologie - zoals apps voor diagnostiek en medisch toezicht - is een snel groeiende niche. Een belangrijke markt is bijvoorbeeld zorginformatica, het combineren van technologie, data en analyse om patiënten efficiënter te behandelen.

'Connected' is daarbij het sleutelwoord. Het Internet der Dingen, waarbij alles van je cv-ketel tot de MRI-scan in het ziekenhuis wordt verbonden met het internet, biedt ook voor de medische industrie veel mogelijkheden. Philips' aankoop in 2014 van Volcano Inc, een Amerikaans fabrikant van technologie die processen in de bloedbaan in kaart brengt, voor 1,2 miljard dollar is de blauwdruk voor Philips' overnamestrategie - ook wat betreft omvang.

Enorme concurrentie

'Philips wil technologie aanschaffen die het zelf niet heeft, en concurrenten opkopen om schaal te vergroten en kosten te drukken,' zegt Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. 'Met de verwachte opbrengst van Philips Lighting kunnen ze twee, drie overnames zoals die van Volcano cash financieren. Dat is wel slim, maar het is goed om te bedenken dat Philips een slechte reputatie heeft als het gaat om acquisities. Het gevaar is dat Philips te veel gaat betalen, zoals bij Lumileds en Respironics. Iedereen zit in de gezondheidstechnologie; de concurrentie is enorm.'

Philips publiceerde gisteren een onafhankelijk onderzoek naar de toekomst van de markt voor medische technologie, waaruit volgens het bedrijf blijkt dat ook consumenten behoefte hebben aan medisch-technologische innovatie. Privacyzorgen rondom de enorme hoeveelheden persoonlijke informatie die 'connected' apparaten en diensten opslaan, staan de ontwikkeling ervan nu nog vaak in de weg. Volgens Van Houten zullen deze zorgen het uiteindelijk afleggen tegenover de wens van patiënten om inzicht te hebben in hun medische gegevens, en de kostenbesparingen die connected technologie oplevert voor de zorgindustrie.

Pijnloos afscheid van lichtdivisie

98 procent van de aandeelhouders van Philips stemde tijdens de aandeelhoudersvergadering in met de afsplitsing van de lichtdivisie. 'De lampenfabriek was de startmotor. Die is niet meer nodig, want de motor draait.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Goede positie

Philips is bovendien in een goede positie om te profiteren van toenemende vraag naar dit soort technologie. Het heeft een innovatieve bedrijfscultuur, met dank aan zijn jarenlange focus op ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën - van lichtgevende wekkers tot hersenscanners. Philips stopt intern ook veel geld in onderzoek en ontwikkeling.

De verkoop van 25 procent van Philips Lighting leverde 840 miljoen dollar op, en Philips is van plan om de komende jaren de lichtdivisie in haar geheel te verkopen. De opbrengst moet Philips helpen gaten in zijn portfolio te vullen, en een breder palet aan systemen en diensten op het gebied van gezondheidszorg aan te bieden. Het bedrijf verkoopt zijn lichtdivisie omdat het bedrijf zich wil concentreren op de markt voor medische technologie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden