Nieuwsprotectionisme

Philips vreest vorderingen beademingsapparaten door Amerikaanse overheid

Philips vreest dat de duizenden beademingsapparaten die het concern in Amerikaanse fabrieken wil produceren, worden gevorderd door de Amerikaanse overheid. Dit op basis van de Defence Production Act die nu van toepassing is.

Philips-apparatuur voor beademing en monitoring op de intensive care.Beeld ANP

Philips Respironics is bezig zijn productie van beademingsapparaten te verdubbelen tot tweeduizend stuks per week in mei, en wil in de maanden daarna opnieuw verdubbelen. Het bedrijf bouwt nieuwe productielijnen, bouwt een ploegensysteem op en werft personeel voor de fabrieken in Pittsburgh en in het zuiden van Californië. 

Volgens een woordvoerder van Philips is het van plan die apparaten ‘eerlijk te verdelen’. ‘We kunnen voorlopig toch niet aan de vraag voldoen. Aan de hand van de statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie zullen we apparaten over potentiële klanten verdelen.’ Maar als de Amerikaanse overheid overgaat tot vordering, dreigt de productie juist te stagneren, zegt hij.

Beademingsapparaten zijn cruciaal voor het behandelen van ernstig zieke coronapatiënten. Sinds de virusuitbraak op stoom is gekomen, steeg wereldwijd de vraag naar deze apparaten enorm. In Nederland bereidt het bedrijf Demcon de productie voor van honderden apparaten. Of die naar Nederlandse of buitenlandse afnemers gaan, moet nog blijken, maar er wordt stevig aan het bedrijf getrokken door verschillende overheden, waaronder de Nederlandse.

Tekort

Het tekort aan apparaten is in de Verenigde Staten mogelijk nog groter dan elders. Alleen al in de staat New York zouden volgens een modelstudie 15 duizend apparaten te weinig zijn.

Vordering van de productie kan de Amerikanen duizenden apparaten opleveren, maar volgens Philips kan dit contraproductief werken. ‘Onze fabrieken in Amerika zijn assemblagefabrieken, die werken met onderdelen die voor een belangrijk deel komen uit Azië en Europa. Als de VS de productie vorderen, kunnen andere landen in de verleiding komen om de productie van cruciale onderdelen te vorderen. Dat zou dan niet alleen ons treffen, maar ook andere grote producenten.’ 

Protectionisme, zegt hij, zou zo ‘de mondiale toeleveringsketen in de war kunnen gooien’.

President Trump stelde de Defence Production Act een week geleden in werking, met zichtbare tegenzin. ‘Het klopt dat ik heb getekend’, zei hij. ‘Maar weet je: dit land is niet gebouwd op het nationaliseren van bedrijven. Als je wilt weten hoe dat uitpakt, moet je met Venezuela bellen. Niet al te best.’

In gesprek

Philips hoopt daarom dat vorderingen uitblijven. De woordvoerder citeert bestuursvoorzitter Frans van Houten: ‘Zolang we in gesprek zijn met de Amerikaanse overheid, heb ik het vertrouwen dat we er samen uit komen.’

De Defence Production Act stamt uit de tijd van de Koreaanse oorlog en is sindsdien niet meer gebruikt. President Trump was ook niet van plan dat te doen; hij vindt inmenging van de overheid in de markt ook in de huidige omstandigheden een slecht idee. Onder druk van het parlement besloot hij alsnog de wet in werking te stellen. Daadwerkelijke beslagleggingen zijn nog niet gemeld.

Gaat dit bedrijf uit Enschede de ic’s in Nederland verlossen? ‘Vijfhonderd beademingsapparaten moet lukken’
De intensivecareafdelingen in Nederland snakken naar beademingsapparaten. Hoe meer apparaten, hoe meer zieke coronapatiënten er opgenomen kunnen worden. De hoop is gevestigd op een bedrijf in Enschede.

Als de beademing losschiet, hangt in de ambulance een viruswolk
Het vervoer van een coronapatiënt is een precair proces, dat volgens anesthesioloog Bas Gerritse ‘glijdend’ moet worden uitgevoerd. Dat wil zeggen: geen schokkerige bewegingen. Geen onverwachte manoeuvres. Niet te snel. En het liefst zonder zwaailicht. Daar raken andere weggebruikers alleen maar van in de war. Verslag vanuit het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden