Philips verspeelt alle krediet bij werknemers

Door een inkomenssprong in tijden van loonmatiging en reorganisaties, heeft Philips het aan de stok met beleggers en werknemers. 'Philips moet de schade niet onderschatten.'

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Nederlands grootste pensioenfonds, het ABP, is de verhoging ook opgevallen. 'Wij zullen dit zeker meenemen in onze voorbereiding voor de aandeelhoudersvergadering van Philips in maart', is het enige dat een ABP-woordvoerder kwijt wil. De VEB, die particuliere en enkele grote institutionele beleggers vertegenwoordigt, noemt de loonstijging nu reeds 'buitensporig'.

De werknemersorganisaties gaan veel verder. Volgens FNV Bondgenoten maakt de Philips-top zich 'compleet belachelijk en ongeloofwaardig', CNV neemt het woord 'schandalig' in de mond.

Het woedende commentaar van de bonden behelst meer dan een Pavlov-reactie. De frustratie over de ononderbroken reeks reorganisaties bij Philips groeit al maanden. Dit blijkt uit een brandbrief die zij op 4 februari, dus kort voor de ophef over de loonstijging, stuurden aan Philips-topman Gerard Kleisterlee.

'De voortdurend elkaar opvolgende reorganisaties maken dat de motivatie van de medewerkers om zich in te zetten voor ''hun'' firma afneemt, en dat zij het vertrouwen in Philips als werkgever verliezen', staat in de brief. Deze is ondertekend door de centrale ondernemingsraad (COR), De Unie, FNV Bondgenoten, VHPP en CNV Bedrijvenbond.

Zij willen een gesprek met Kleisterlee, en meer inzicht in de pijnlijke keuzes die het concern maakt, ook bij zeer winstgevende onderdelen. Anders ontstaat 'een onwerkbare situatie'. Kleisterlee heeft niet gereageerd; alleen de personeelsafdeling in Eindhoven wil tot dusver praten.

De organisaties doelen op een groot aantal kleinere ingrepen, die opgeteld echter een aanzienlijke hoeveelheid werknemers treffen. Volgens een inventarisatie van de Volkskrant heeft Philips tussen september en november - grotendeels in stilte - een reeks nieuwe reorganisaties in gang gezet. Hierbij gaan in totaal een kleine tweeduizend banen in Nederland verloren. Middelburg stond ook op de lijst.

Het bekend worden van de forse loonstijging in de top werkt daarom als een rode lap op een stier. 'Dit is dé manier om je te vervreemden van je personeel. Philips moet de schade niet onderschatten die hiermee intern wordt aangericht. De bereidheid om mee te denken over reorganisaties daalt hiermee tot het nulpunt', zegt Joke Hubert van FNV.

'Dit krijgen wij niet meer uitgelegd aan de werknemers', vult CNV-bestuurder Arthur Bot aan. Volgens hem kunnen de 28 duizend Nederlandse Philipsmensen dit jaar aanspraak maken op een uitkering van 2 procent, als hun onderdeel winst maakt. Over 2003 krijgen ze alsnog 2,5 procent. Bot wil niet langer met Philips over sociale plannen praten, zolang 'we niet als serieuze gesprekspartners worden beschouwd'.

Op basis waarvan de commissarissen aan Philips-managers opslag en bonussen toekennen, staat niet in het jaarverslag. Pas in 2005 - in het verslag over 2004 - moet dat openbaar worden, bepaalt de code Tabaksblat.

Vaststaat dat het iets beter gaat met Philips. De nettowinst zegt hierbij niet zoveel, omdat die wordt beïnvloed door tal van eenmalige posten. Meer inzicht geeft het bedrijfsresultaat, dat 16 procent steeg tot 488 miljoen euro. Op 29 miljard euro omzet is dat een winstmarge van 1,8 procent. Pas in het laatste kwartaal ging het beter, en stegen de brutoverdiensten tot 6,7 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden