'Philips-top praat over plannen concern te splitsen'

Philips heeft plannen uitgewerkt om het concern op te splitsen in zelfstandige onderdelen. De raad van bestuur heeft deze voorstellen vorige maand naar de raad van commissarissen gestuurd als een van de mogelijke scenario's voor de toekomst....

Philips noemt het bericht 'speculatief'. De directeur strategie, J. Oosterveld, zei donderdag tijdens een presentatie: 'Wij zijn tevreden met onze zeven divisies, maar er moet nog een hoop gebeuren'. Enkele commissarissen willen bevestigen noch ontkennen dat zij een splitsingsscenario hebben ontvangen. 'Ik heb daar geen enkel commentaar op', zegt president-commissaris L. van Wachem.

Oud president-commissaris F. Maljers, die begin dit jaar vertrok, meldt dat splitsingsplannen al werden besproken tijdens zijn voorzitterschap van de raad van commissarissen. 'Het was een onderwerp dat onvermijdelijk aan de orde kwam', zegt hij. Hij voegt hieraan toe dat deze plannen, die hij besprak met bestuursvoorzitter C. Boonstra, indertijd niet serieus zijn uitgewerkt.

Voorstanders van een opsplitsing zijn naar verluidt Boonstra en de nieuwe commissaris J. Hessels. De laatste is eerder dit jaar benaderd om deel uit te maken van de raad van commissarissen, juist omdat hij zoveel ervaring heeft in het opbreken van bedrijven. Hij splitste het conglomeraat Vendex in duidelijk herkenbare onderdelen met eigen beursnoteringen. Hessels wil geen commentaar geven.

Een opsplitsing van Philips kan in fases plaatsvinden en er zou een begin mee kunnen worden gemaakt onder het regime van de 61-jarige Boonstra, die volgend jaar met een positieve noot met pensioen wil.

Het opbreken van Philips in losse onderdelen voor Medische Systemen, Automatiseringsdiensten, Halfgeleiders, Componenten, Licht en ten slotte Consumentenelektronica levert een heldere organisatie op. Het is een gebaar naar aandeelhouders, die meer willen betalen voor een verzameling losse onderdelen die volledig zijn toegewijd aan hun klanten en niet lijden onder interne bedrijfspolitiek. Analisten hebben berekend dat de beurskoers van Philips met ten minste 20 procent zal stijgen .

Een splitsing lost tevens het managementprobleem op. Er hoeft geen zware opvolger te worden gezocht voor Boonstra. De divisiedirecteuren worden automatisch topman van hun verzelfstandigde onderdeel.

Dat Boonstra weinig emotionele waarde hecht aan een groot en geïntegreerd Philips bleek vorig jaar toen op zijn initiatief muziek- en filmuitgeverij PolyGram werd verkocht. Bij automatiseringsdochter Origin lekte deze zomer uit dat de directie verwacht in 2000 te worden verzelfstandigd.

De weerstand tegen het opbreken van het concern ligt vooral bij de oude Philips-garde, die zijn leven lang bij het bedrijf heeft gewerkt. Onder de in 1994 vertrokken president-commissaris W. Dekker werden splitsingsplannen - die ook toen al geregeld opkwamen - telkens van tafel geveegd. Onder Boonstra zijn veel oudgedienden uit het bestuur verdwenen. In de zevenkoppige raad van commissarissen zit nog maar één oud-Philips-man, W. de Kleuver, van wie niet wordt verwacht dat hij zal dwarsliggen.

Zie ook pagina 2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden