Philips steelt de show met chipsplan

Het voornemen van Philips om linksom of rechtsom geld op te halen met de divisie voor chips, is donderdag op de Amsterdamse beurs in goede aarde gevallen....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Philips was met de koerssprong veruit de belangrijkste stijger opBeursplein 5. Van de 23 hoofdfondsen in de AEX, kon alleen handelshuisBuhrmann met een stijging van 2 procent nog enigszins in het spoor blijven.Van de andere ondernemingen verschenen er kleine plussen en minnen op hetkoersenbord. Hagemeyer ging met 1,7 procent het meest omlaag. GraadmeterAEX beëindigde de dag met een plusje van 0,3 procent op 432,08 punten.

Opmerkelijk was de daling met 1 procent van Royal Dutch Shell. Hetinternationale energiebedrijf ging net als Europese branchegenoten omlaag.Volgens analisten is sprake van een correctie op de koersstijgingen van hetafgelopen jaar. 'Er zijn tekenen van vermoeidheid over de energie- engrondstoffenmarkt', aldus fondsmanager Neill Pickering van Pacific aanpersbureau Bloomberg. 'Olie heeft zijn deel van de koersrally gehad en ikzie weinig leven meer in deze sector.'

Aangevoerd door de energie- en grondstofaandelen gingen de meesteEuropese indices omlaag. Amsterdam ontworstelde zich dankzij Philips en debanken aan deze neergang.

ABN Amro profiteerde van een gunstig advies van een analist van DeutscheBank. De Duitse bank verwacht dat ABN Amro over twaalf maanden 25 eurowaard is. Donderdag sloot het aandeel 0,4 procent hoger op 21,85 euro.

Op de lokale markt steeg het handelshuis Binck met 4,8 procent naar8,70 euro. Dat was de hoogste koers in zes jaar, die toen nog onder de naamAOT werd behaald. Binck profiteerde van een voorspelling van Rabobank, diehet aandeel over een jaar op 9,50 euro ziet staan. Boskalis steeg 2procent, nadat de baggeraar een winststijging van 80 procent aankondigdevanwege een order in Quatar. Unit4Agresso werd met een daling van 9,8procent afgestraft voor een winstalarm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden